Accountfraude (2014)

Als je kinderen hebt, krijgen die op een bepaald moment een leeftijd dat ze via media en social media gaan communiceren en dat ze met apps aan de slag willen. Dit communiceren en apps gebruiken start tegenwoordig al heel erg jong. Zo wordt er ge-Hangout met vriendjes elders in het land. Er worden berichten verstuurd met WhatsApp naar groepjes van de klas, hockey, feestjes en meer. Ik zie ook jonge jongens en meisjes die actief zijn op Facebook. In spelletjes op de iPad worden virtuele goederen gekocht met een iTunes-kaartje, gekregen met de verjaardag.

Al die kinderen mogen helemaal niet online zijn!

Zo is de minimale leeftijd voor een Google-account in Nederland 16 jaar. Geen Google+, YouTube en Hangout dus als je jonger bent. Voor YouTube geldt soms nog een hogere leeftijd. De minimale leeftijd voor Facebook is 13 jaar. En we lezen bij WhatsApp “If you are under 16 years of age, you are not permitted to use the WhatsApp Service.” Heeft je kind een iPod (touch) of iPad dan mag het pas een Apple-account (iTunes/AppStore) hebben vanaf 13 jaar en ouder.

Het heeft voor een belangrijk deel natuurlijk te maken met de Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA). Amerikaanse bedrijven moeten hieraan voldoen. Deze leeftijdsgrens is geen aanbeveling voor ouders zoals de leeftijd die bij films vermeld wordt, het is verplicht. Het gaat om de bescherming van de privacy van je kind.

Toch wordt er massaal gefraudeerd. Bij het aanmaken van al die accounts die onder de leeftijd liggen, wordt er gefaked met de jaartallen. De kinderen doen zich massaal ouder voor dan ze zijn. Vaak weten de ouders hier vanaf, sterker nog, ze helpen mee de accounts te maken of maken ze zelf voor hun kinderen. Even een iets eerder jaartal invullen en je kind is online, frauderen is dus heel eenvoudig en wordt in de hand gewerkt. En zo komt het dat er tientallen miljoenen accounts zijn van minderjarigen met een foutieve leeftijd. Er is soms een tweede veel ingewikkeldere optie. Bij sommige accounts kun je als ouder aangeven dat je als ouder/voogd de verantwoording neemt. Je moet dan credit card- of bankgegevens opgeven en een paar cent overboeken om te bewijzen dat je eigenaar bent van dat account van je kind.

Microsoft ondersteunt dit bijvoorbeeld met een child account en Familiy Safety. Je koppelt dan een ouder-account aan een kind-account. Dit is echter dusdanig ingewikkeld en omslachtig dat het veel handiger is te liegen over het geboortejaar.

In iOS8 heeft Apple het gezinsaccount bedacht. Als “Delen met gezin” koppel je één credit card aan meerdere Apple devices. Als familieleden iets willen kopen in de AppStore, kun je als credit card houdende ouder wel of geen toestemming geven voor de aankoop.

Bij Apple werkt het allemaal een heel stuk gemakkelijker, maar het is dan ook slechts bedoeld om toegang tot de store te regelen, terwijl Microsoft met Family Safety meer poogt te doen. Bij Apple zijn je kinderen nog steeds online omdat er op een Apple-device nu eenmaal een stuk of vier plekken zijn waar je hetzelfde of verschillende account kunt ingeven.

Zo biedt elke online-omgeving zijn specifieke leeftijdsbeperking, regeltjes en tools. Gebruiken je kinderen verschillende devices en werken ze met allerlei online omgevingen? Internetten wordt dan wel heel ingewikkeld. En daarom vullen we maar massaal een ander geboortejaar in. Want, uiteindelijk zijn onze kinderen zelf verantwoordelijk voor het gedrag en koopgedrag, ongeacht hoe jong ze ook zijn. En uiteindelijk zijn wij als ouder er verantwoordelijk voor om onze kinderen heel erg goed in te gaten te houden, te begeleiden, te sturen, op te voeden en uit te leggen wat de voordelen en de gevaren van 'online' zijn.