De netbook komt aan zijn einde (2010)

2008 en 2009 zijn topjaren geweest voor de netbook. Velen lieten zich verleiden tot de vaak charmante compacte computers voor een schappelijk prijsje rond de 300 a 400 euro. Er zijn die jaren 16 miljoen respectievelijk 33 miljoen netbooks over de toonbank gegaan. Dankzij de netbook zijn er zelfs sinds 2008 meer mobiele computers verkocht dan desktop computers. Toch kwamen en komen velen van een koude kermis thuis. De netbook voldoet niet aan het verwachtingspatroon. Een lang opstarttijd, te traag om er productief mee te werken laat staan te multi-tasken, een veel te klein scherm met een lage resolutie waarbij je je een ongeluk scrolt om zelfs een eenvoudige webpagina te bekijken. Webpagina´s met flash of andere animaties voelen aan als stroop. Verder ontbreken alle middelen om het apparaat te integreren in je bedrijfsnetwerk of enigszins centraal te beheren. Dit komt deels doordat de meeste netbooks een home edition van Windows draaien. De netbook is een apparaatje voor de thuismarkt, voor eenvoudig tikwerk of om onderweg gebruik maken van social media via een UMTS-adapter en een abonnement. Gebruikers ervan hebben de netbook vaak als tweede of zelfs derde computer.

Nu de economie weer wat aantrekt, komt de nebook als crisislaptop aan zijn einde? Nee, helaas zullen er ook in 2010 weer veel netbooks aangeschaft worden. Fabrikanten ontwikkelen snel nieuwe modellen zoals convertibles met 180-graden draaibare aanraakschermen, meegeïnstalleerde beveiligingssoftware, een ingebouwd 3G-adapter, HD-video versnellers zodat je ook HD-films kunt bekijken, nog coolere designs en een nog langere accugebruiksduur tot wel 12 uur enzovoort. Tel daarbij de netbooks voor speciale doelgroepen bij op – zoals de Disney netbook voor je kinderen en de roze netbook geleverd met witte designtas voor je vrouw – en het succes voor vervolg is verzekerd. De prijs van de duurste netbook ligt al tegen de 1.000 euro en wordt dan ook een ultra-dunne laptop of mini-laptop genoemd. Het blijft echter hetzelfde trage apparaatje met een te klein scherm. Maak je niet druk, zul je denken, het zijn apparaatjes voor thuis waar je zakelijk geen last van hebt. Maar vergeet de consumerization niet: uiteindelijk komt de privé netbook toch binnen je organisatie terecht en moet je gaan nadenken over beveiliging, beheer en toegang tot applicaties.

En de nieuwe generaties netbooks zijn niet langer netbooks, maar slate computers, tablets als de iPad en Samsung Galaxy Tab nemen de markt over ten koste van netbooks. Maar het beheerprobleem blijft hetzelfde. In tegenstelling tot netbooks, zullen tablets waarschijnlijk wel een blijvertje vormen, dus begin je organisatie er maar alvast op in te richten. Zakelijk ondersteuningvan tablets en ondersteuning van privé tablets die worden meegenomen naar het werk (BYOT): ze gaan erbij horen net als desktops, laptops en smartphones.