Van Faces naar Facebook (2012)

In 1991 ging ik naar de Europen conferentie in Boedapast georganiseerd door de EUUG (de Europese UNIX User Groep). In die tijd was ik UNIX-­beheerder van VAX BSD-UNIX-systemen. Hongarije was net twee jaar `open` en dat maakt dit  congres voor UNIX guru’s extra bijzonder want je proefde overal nog het communisme. Op dat congres werd een bijzonder project ingezet. Je kon je laten fotograferen met de FaceSaver camera en je face werd daarna op de UUNET faces ftp-server geplaatst. De foto was in 256 grijswaarden, bestond slechts uit 92x112 pixels en werd bewaard in het PGM- formaat. Na afloop van het congres kreeg je ook stikkers mee naar huis met je face op geprint. Het FaceSaver project is voor het eerst als bèta getoond op een Usenix conferentie in juni 1987 en is dus nu exact 25 jaar oud.

Hoe dat project er ongeveer uit zag kun je terugvinden op http://www.metron.com/FaceSaver. De faces kon je op je UNIX-werkstation opvragen op UNIX met het commando finger, waarin dan ook het face werd getoond. E-mail bestond net – tussen research afdelingen en universiteiten – en berichten werden met uucp van de ene UNIX-machine naar de andere UNIX-machine gekopieerd.  Mijn uucp e-mail adres was destijds hp4nl!oce.nl!mbee@uunet.uu.net (nog steeds te vinden met Google, eng eigenlijk). UUNET was de eerste commerciële internetprovider. Je kon faces gebruiken om op je UNIX desktop de “face” van de emailverzender te laten zien als er een mail van hem binnen kwam.  Het world wide web bestond niet, laat staan digitale camera’s en geavanceerde scanners, dus het was een knap staaltje technisch vernuft binnen de UNIX-wereld. Faces was een project voor techneuten die met de eerste internet toepassingen speelden en is al lang uitgestorven en had aan het einde naar schatting 5.000 faces wereldwijd.

Maar de overeenkomst met Facebook is niet zo moeilijk te herkennen. Facebook heeft nu alleen in Nederland al 7,300.000 gebruikers. Het kan wat meer dan 25 jaar geleden, maar is eigenlijk toch maar een gewoon smoelenboek net zoals faces was. Een smoelenboek dat 100 miljard euro waard is, dat wel.