Alweer een alliance

Degenen onder ons die de standaardisatiepogingen van de verschillende UNIX-varianten gevolgd hebben en in latere jaren dezelfde pogingen op Linux, weten hoe het kan eindigen. De meeste - zo niet alle - alliances stierven een stille dood. Standaardisatie zorgt er namelijk voor dat producten te veel op elkaar lijken en fabrikanten willen zich juist onderscheiden. Het resultaat van alle UNIX- en Linux alliances is eigenlijk dat er juist meer varianten zijn ontstaan, die erg verschillend van elkaar zijn. Nu is het de beurt voor virtualisatie. VMware heeft de Virtual Desktop Infrastructure Alliance opgericht, een samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van virtual desktop-producten.

Onder andere Altiris, Appstream, Ardence, ATOS Origin, Check Point Software Technologies, Citrix, ClearCube Technology, Devon IT, Dunes Technologies, Fujitsu-Siemens, Hitachi, HP, IBM, LeoStream, NComputing, NEC, Platform Computing, Propero, Provision Networks, Route1, Softricity, Sun, Wyse Technology en Zeus Technology nemen deel aan het initiatief.

Het doel is de acceptatie en het gebruik van virtual desktop-infrastructuur bevorderen. Hierbij worden virtuele werkplekken (bijvoorbeeld VMware Workstation voorzien van Windows XP Professional) op centrale servers geïnstalleerd en aangeboden als persoonlijke PC aan eindgebruikers, die fysiek bijvoorbeeld op een thin client werken. Hiermee worden PC’s letterlijk gecentraliseerd en is het mogelijk het beheer te vereenvoudigen, de efficiëntie te verhogen, de beveiliging te verbeteren, standaardisatie te bevorderen en thuiswerken of werken op afstand eenvoudiger te maken.

Klinkt dit bekend? Zijn dit niet exact dezelde argumenten die Softricty voor applicatiestreaming gebruikt, die Citrix voor Presentation Server aanhaalt of die Altiris noemt? Alle drie deze fabrikanten zijn lid van de alliance, omdat ze aanvullende producten bieden om deze virtuele gecentraliseerde clients beter te kunnen beheren. Citrix Presentation Server kan als ‘host’ functioneren om al deze virtual machines op te draaien en te publiceren. De software op de virtuele PC’s kan met SoftGrid beschikbaar gesteld en beheerd worden. Altiris kan gebruikt worden voor softwaredistributie naar de virtuele PC’s of voor image beheer. Toch zijn alle drie fabrikanten ook concurrerend met VMware’s oplossing. Altiris concurreert zelf met de Software Virtualization Solution (applicatiestreaming) met Softricity, met Appstream en later ook met Citrix als de applicatiestreamingoplossing van dat bedrijf gereed is. Andere leden van de alliance zijn zeker voor de hand liggend, zoals NTavo (Devon IT), Wyse, Fujitsi-Siemens en HP met thin clients (en Fujitsi-Siemens en HP met servers). Maar HP is ook weer een directe concurrent met de VMware-oplossing door de Blade PC’s en de Consolidated Client Infrastructure (zie het themaboek ‘Van server-based computing naar access Infrastructure’). Clearcube concurreert met de HP Blade PC-oplossing en ook met de VMware-oplossing. De alliance blijkt dus te bestaan uit een bonte verzameling van bedrijven die elkaar in de dagelijkse praktijk liever niet tegenkomen.

Elk lid van de alliance heeft zo zijn eigen technische of commerciële redenen om samen te werken met VMware, maar door de alliance lijkt het alsof de alliance-leden ook onderling nu plotseling partners zijn geworden, en niets is minder waar. We moeten de alliance dan ook meer zien als een marketingstunt om ‘virtualisatie’ als term nog beter bekend te maken en de genoemde bedrijven te verbinden met deze technologie, maar vooral VMware zal ervan profiteren. Het zou ons niet verbazen als in minder als een jaar deze alliance met een stille trommel is verdwenen.