Na jaren staat er weer een bare metal Mac op het bureau. Of
eigenlijk in de tas, want de bureaucomputer heeft zijn tijd gehad, zo horen we
overal. Macbooks zijn zeker niet goedkoop. Voor 1.699 euro ben je de trotse
eigenaar van het kleinste model MacBook Pro met 13 inch scherm. Tast je flink
in je buidel, dan heb je het topmodel 15 inch Macbook pro voor een slordige
3.199 euro. Kijkend naar de specificaties: een vergelijkbare laptop van
bijvoorbeeld Dell heb je voor iets meer dan de helft, een XPS 15. Beiden
voorzien van een 512GB SSD, 16GB intern geheugen, snelle processor en grafische
kaart.
Negatief
Apple-fans hebben zich redelijk negatief uitgelaten over de dure Macbook Pro’s. Ook het feit dat het instapmodel Mac Mini al sinds 2014 niet meer is ververst en er in 2016 geen iMac is uitgebracht geeft fans te denken. Is de desktop van Apple op zijn retour? Is de desktop nog wel interessant voor Apple naast de iPhones, iPad en Watches? De laptop van Apple is in elk geval wel geactualiseerd.
Voor simpel werk in de cloud en wat met UNIX spelen, is elke laptop eigenlijk overkill. Daarom maar een wat kleinere en wat langer bestaande Macbook Air aangeschaft, voor een schappelijk prijsje van 950 euro. Het is niet de nieuwste technologie (uit 2015) of de snelste processor. Je mist bijvoorbeeld de moderne USB-C aansluitingen, maar het systeem is werkelijk dun, razendsnel en de accu gaat lang mee.
Gulden middenweg
Nu ben ik al vele jaren een fan en gebruiker van Linux, opensource - en sinds een jaar of vier van de Raspberry Pi maar dat terzijde - maar ook een trouwe Windows-gebruiker omdat het werk dat nu eenmaal voorschrijft. De Mac is een soort van gulden middenweg: een strakke GUI en een goed onderhouden besturingssysteem, een heel redelijk aanbod van commerciële applicaties en een enorm arsenaal aan opensource applicaties. Een nadeel van Linux is dat er honderden distro’s bestaan die allemaal verschillen, onder de motorkap maar ook op het gebied van window-managers en desktop-managers. Deze vrijheid klinkt leuk, maar weerhoudt de adoptie van Linux als werkomgeving. Mac OS X is net als Windows gestandaardiseerd en wordt door de ontwikkelaar voorgeschreven. Blijkbaar helpt dat, gezien het feit dat er veel meer Mac’s gebruikt worden dan Linux-systemen in kantooromgevingen.
Lekker UNIX
Mac OS X is gebaseerd op BSD UNIX en mag zich ook officieel
UNIX noemen. Vaak wordt BSD een stabieler, veiliger en beter georganiseerd
opensource besturingssysteem genoemd dan het wilde westen wat Linux heet. Het
BSD-deel van de Mac OS X-kernel stamt voornamelijk af van FreeBSD, dat zelf
weer afstamt van BSD4.4. Apple profiteert van deze betrouwbare basis. De meeste
Mac-gebruikers zullen UNIX echter nooit ervaren. Als je toch met de kale UNIX
aan de slag wilt, open je een terminal en bedien je Mac OS X met de BSD
opdrachtregel. En als echte diehard, schakel je om naar de in Berkeley voor BSD
ontwikkelde C-shell die uiteraard standaard aanwezig is. Net als tegenwoordig
Microsoft, doet Apple heel veel met opensource. Kijk maar eens naar de
indrukwekkend lijst op http://www.apple.com/opensource.
Zij aan zij
De kleine Mac draait zij aan zij met Linux en Windows. Het aardige is dat het dankzij de cloud echt weinig meer uitmaakt waar je op werkt. Linux heeft als nadeel dat de iPhone en iPad niet goed ondersteund worden. De Mac doet dat logischerwijze goed, net als Windows. Linux heeft zakelijk gezien nog als nadeel dat er geen Microsoft Office - en met name Outlook -voor bestaat. Voor de Mac is Word, Excel en Outlook wel beschikbaar, evenals de Adobe Creative Cloud die in de designwereld veel gebruikt wordt. Basic integratie met Active Directory lukt met alle drie de platforms, maar Windows is er het beste in. Uiteraard. Het grappige is nu dat ik Linux als virtual machine draai op Mac OS X in plaats van andersom. Welke van deze drie platforms draai jij naast of op elkaar?