De cloud móet niet (april 2017)

Hoewel aanbieders van cloud-oplossingen je graag doen geloven dat je (een deel van) de IT-infrastructuur naar de cloud moet overbrengen, is het geen noodzaak. Natuurlijk ontzorgt het je IT en zorgt het voor beheersbare kosten. Je profiteert van allerlei andere voordelen, die al vaak genoeg beschreven zijn. Maar goedkoper hoeft het niet altijd te zijn. Het argument dat het wellicht wat duurder is, maar dat je ook extra voordelen erbij krijgt, is alleen zinvol als je op die voordelen zit te wachten! 

En laten we eerlijk zijn, kleinere bedrijven werken veel meer op ad-hoc basis en zijn helemaal niet actief bezig met computers, software en netwerken. De systemen moeten het dagelijkse werk ondersteunen en that’s it. Als een pc het begeeft, wordt er een nieuwe gekocht. Handmatig geconfigureerd, en met de dan actuele Windows-versie en Office-versie. Standaardisatie komt niet in het vocabulaire voor en is dat niet erg. De stap van ad-hoc investeringen naar maandelijkse kosten zoals de cloud die biedt, vormen eerder een lastige drempel dan een voordeel. Als je een goed jaar achter de rug hebt, vervang je wat apparatuur en software en daarmee is het meteen klaar voor een jaar of vier tot zes. Maar in de cloud heb je initieel lagere maar elk jaar terugkerende kosten. En mocht je een slecht jaar hebben, en even niet willen betalen, wordt de dienst uitgeschakeld. 

Vergelijk het met de thuissituatie. Thuis hebben we abonnementen in overvloed. Telefonie, internet, mobiel bellen, TV, water, elektra, gas en tegenwoordig ook videodiensten als Netflix of muziekdiensten als Spotify. Gaat het financieel wat minder door een echtscheiding, ontslag of sterfgeval dan zul je moeten bezuinigen op deze diensten. Dan maar even (of langer) geen Netflix en Spotify want dat zijn de luxe diensten. En daar komt het verschil met kopen of huren duidelijk naar boven. Had je namelijk geen Spotify afgenomen maar de belangrijkste muziek aangeschaft, dan had je daar oneindig naar kunnen luisteren zonder kosten. 

Neem als IT-tegenhanger eens Office 365. Als je niet betaalt als een abonnement afloopt, kun je Office niet langer gebruiken. Had je Office aangeschaft, dan had je er tien jaren probleemloos mee kunnen werken! En dan hebben we het nog niet over de jaarlijkse facturen en betalingen die je administratief moet doen om Office te mogen gebruiken. Nee, de cloud móet niet...