Wie is de mol (februari 2017)

Tablets en smartphones hebben de wereld in tien tijd jaar gigantisch veranderd, dat is duidelijk. Van nul tot honderden miljoenen verkochte apparaten per jaar. De desktop en laptop zijn ingehaald, misschien wel deels achterhaald. We leven in een wereld met devices met verschillende besturingssystemen, verschillende formaten beeldschermen en verschillende applicaties en inzetgebieden. Desktops, thin clients, zero clients, laptops, Mac’s, ultra-thin laptops, chromebooks, tablets, phablets, convertibles, smartphones.... Dat is waar onze zakelijk computerwereld tegenwoordig uit bestaat. Organisaties worstelen met het beheer van deze heterogene infrastructuur. Enterprise Desktop Management (EDM), Mobile Device Management (MDM), thin client-beheertools, Mobile Application Management (MAM) en allerlei virtualisatie-oplossingen maken de device-wereld enerzijds tot een flexibele werkomgeving waar je werkelijk altijd en overal werkt. Als je wilt. Maar het werken met meerdere devices is vooral serieel: je werkt op het ene device, neemt het werk over op het andere device. 

Thuis

In de thuissituatie is het echter heel anders. Thuis heb je kinderen met tablets, je hebt TV’s, een mediacenter, game consoles en andere lifestyle georiënteerde schermen. En daar wordt meer en meer dankbaar van gebruik gemaakt. In thuissituaties worden devices regelmatig parallel gebruikt: je gebruikt het ene scherm voor het ene doel en tegelijkertijd een ander scherm aanvullend. We noemen dit extra scherm ‘second screen’. Het idee bestaat een paar jaar. Een app op de iPad of smartphone als ondersteuning bij een TV-programma. Het begon met extra informatie bij uitzendingen: tijdens een film zie je op het second screen trivia, extra citaten, flashbacks of informatie over ‘de making of’. Parallel aan de uitzending krijg je dus extra content. Een leuk voorbeeld is de videoclip van David Guetta’s Dangerous uit 2014. De video start tegelijkertijd op je pc en op je iPhone. Volg de instructies waar je de iPhone moet plaatsen, en de raceauto’s rijden zo van je pc-scherm naar je iPhone en terug (www.davidguetta.tv). 

Interactief

Interessanter wordt als het echt interactief wordt. De eerste pogingen hiertoe vielen in het water. Je stem uitbrengen tijdens een TV-programma kijkt natuurlijk veel nauwkeuriger qua timing dan extra info bij een TV-programma waar wel seconden vertraging in kan zitten. Stemmen, pols, meningen geven tijdens TV-programma’s, het vergt dat je internetverbinding voldoende snel is en geen latency heeft zodat je werkelijk live mee doet. Het vergt aan de achterkant ook servers die tienduizenden reacties van kijkers live verwerken. Sinds een tijd is dit het geval, denk aan consumentenprogramma’s als Kassa en Radar, of bijvoorbeeld Opsporing verzocht of de extra verhaallijn in de 5.000ste GTST. Het second screen geeft echt toegevoegde waarde. Kinderen weten al niet beter. Kijk je naar Wie is de mol, dan stem je mee met de gelijknamige app. Je kunt de Mol-verdenking veranderen tot de eliminatie, de timing klopt perfect. Als je molverdachte geëlimineerd wordt, zie je op je device ook een rood scherm. De Redroom-app van de Voice is eveneens een geslaagd voorbeeld van een second screen. het gaat zelfs een stapje verder. Het combineert Internet-of-Things devices met het second screen. Heb je Philips Hue lampen, dan veranderen die parallel met de app en de TV van kleur. Het geeft een ‘4D-ervaring’ in je huis aan de Voice. 

Kansen

Consumentenoplossingen lopen een paar jaar voor op de zakelijke markt. Ook in je bedrijf vindt straks het second screen een plek. Je gaat van serieel gebruik van de schermen naar parallel gebruik. Het gaat dan niet om marketingtoepassingen of social media toepassingen, want die bestaan al. Tweets versturen op je smartphone tijdens een congres die getoond worden op het grote scherm, of pols tijdens een cursus dat kennen we ook al. Nee, het gaat om productief werken, als tegenhanger van productief consumeren. Hoe dit gaat uitpakken, wie zal het zeggen… Maar het second screen komt naar je kantoor, naar je productieomgeving, naar je magazijn, naar je winkel!