AppStore en je rechten (2011)

De AppStore, bedacht door Apple, heeft veel navolging gekregen bij andere Smartphone-fabrikanten. En nu is er ook een MacStore en Citrix is bezig Dazzle te promoten als corporate AppStore voor Windows-applicaties. De AppStore heeft volgens mij echt de toekomt, als ultieme manier om Apps (je moet applicaties nu Apps noemen) uit te rollen en te beheren en wel door de gebruiker zelf, op elk apparaat, op elk moment en op eigen initiatief. Self-service heet dat.

Maar nog belangrijker, het wordt de beste methode om Apps te kopen. Een App koop je op je Apple iApparaat door de AppStore App te openen, te zoeken naar en App en deze te downloaden en installeren. Waar download en installatie op z’n Windows’ ingewikkeld is, koop, download en installeer je een App uit de AppStore met een paar tikken met je vinger. Hetzelfde geldt voor muziek in iTunes, e-books in de e-bookreader App en data in een App. Want behalve een App heb je binnen die App losse data die je kunt kopen. Je koopt een abonnement of een tijdschrift met de App van de uitgever en betaalt per intra-App download of je download een spel en koopt binnen het spel specifieke elementen in het spel (de smurfen-App verleidt gebruikers bijvoorbeeld tot het kopen van bijvoorbeeld fruit). En de uitgeefwereld is morrend akkoord gegaan met de 30 procent die Apple ontvangt bij aankopen binnen hun tijdschriften-App.

We kopen allemaal App’s, intra-App data, e-books, tijdschriften met de AppStore App en iTunes. Omdat dit verloopt via Internet heb je als consument het recht om aankopen binnen acht dagen te retourneren. Hoe doe je dat met je aankopen binnen een AppStore (of iTunes)? Bij Apple ga je akkoord met een tiental bladzijden juridische voorwaarden voordat je iets koopt. Na lang lezen, vindt je dat het inderdaad mogelijk is een App te retourneren en je geld terug te krijgen. Maar eenvoudig is dat niet. Een bestelling bij Wehkamp of Bol.com terugsturen is geen enkel probleem, maar een App of iTunes mp3’tje  retourneren: wie weet nou hij dat moet? De AppStore heeft nog een lange weg te gaan, hoe populair het idee op dit moment ook is. De zakelijke varianten kennen dit probleem niet, maar helaas is daar een AppStore nog vaak onmogelijk en onbekend.