De iPad doet multi-tasking (2010)

We zouden het eens moeten onderzoeken, maar het lijkt erop alsof de Apple iPad de meeste herrie op het web heeft losgemaakt dan ookt een ander apparaat is gelukt. Laten we er maar even aan mee doen dan.

De iPad wordt hier en daar flink afgekraakt maar ook door veel (maar niet alle) Apple fanboys de hemel in geprezen. Kan de iPad wat beteken voor de zakelijke werkplek? Geen camera, slechts wat karige aansluitmogelijkheden, geen verwisselbare accu, daar kunnen we mee leven.

Het ontbreken van Adobe's flash wordt door sommige rampzalig genoemd (veel website zijn hierdoor niet compleet te bekijken) maar de fans vinden dat flash sowieso veel te zwaar is en uitgebannen moet worden. Helaas, als zakelijk device kun je op dit moment nauwelijks zonder flash, active-X en andere plug-in´s.

Het ontbreken van multi-tasking (net als op de iPhone) is voor een tablet/laptop/netbook niet handig. Maar multi-tasking maakt een apparaat ook complexer, en het succes van de iPod Touch en iPhone zijn toch wel de eenvoudige bediening. Gebruikers ervan hebben er geen last van dat ze niet kunnen multi-tasken. Voor de thuismarkt en de simpele niet-geautmatiseerde gebruiker is het dus gewoon eenvoudiger om mee te werken. Voor zakelijk gebruik op je netwerk maakt dit gebrek aan multi-tasking waarschijnlijk niet zoveel uit.

Citrix weet dit gebrek handig te gebruiken: met de Citrix Receiver draai je gewoon Window 7 op de iPad en kun je zelfs meerdere toepassingen simultaan gebruiken. Windows 7 op de iPad, multi-tasking op de iPad? Het kan met de Citrix Receiver. Nee dus. Je bedient op afstand een Windows 7 omgeving die multi-tasking doet, maar de iPad blijft toch echt single-tasking. Tenminste, met deze eerste firmware release.