De nieuwe iPad of een nieuwe laptop (2012)

Apple noemt de nieuwe iPad de “nieuwe iPad” en niet de iPad 3. Een goede keuze. Het gaat al lang niet meer om de hardware maar om de rest: het hele ecosysteem van iOS, de AppStore, iTunes, iBooks, iTunesU en de daarbij behorende content: Apps, muziek, video, foto’s, tijdschriften, boeken en studieboeken. Zou Apple hebben gesproken van de iPad 3 dan had dat een nieuwe generatie gesuggereerd en dat is het niet. De ontwikkelingen zijn niet langer revolutionair maar evolutionair. Heb je een iPad 1 zoals ik, dan beginnen de handen misschien te jeuken om een iPad 3 – sorry, de nieuwe iPad te kopen.

Maar wat doe je als ook je laptop aan vervanging toe is, met de komst van Windows 8 al in het achterhoofd? Koop je nu een nieuwe laptop, dan weet je dat je het najaar een Windows 8 upgrade staat te wachten. Windows 8 zou helemaal klaar zijn voor gebruik met aanraakschermen. Koop je dan nu al een laptop met een aanraakscherm? Misschien wordt het wel helemaal niets, en dan betaal je veel te veel voor je laptop. Een beetje gadgetfan koopt geen laptop maar een ultra-laptop, want dat is de laptoptrend van 2012. Kijk eens naar de Ultrabook XPS 13 van Dell. Ja, ja, ik weet het, afgekeken van de Macbook Air. Met een Intel Core i7 kost dit leuke apparaatje 1.400 euro, iets goedkoper dan een vergelijkbare Macbook Air en iets betere specs.

Maar als je echt eens gaat nadenken wat je echt doet me de laptop en wat er echt van nodig is: mail, agenda, contacten, internet en een beetje tekstverwerking? Moet je daar een dure laptop voor aanschaffen? Ik heb me voorgenomen niet ‘een nieuwe ultra-laptop’ te kopen maar ‘de nieuwe iPad’. Ik ga pogen terug te stappen van vier devices (Windows desktop, Windows laptop, iPad en smartphone) naar drie devices (Windows desktop, iPad en smartphone). Je hoort en leest altijd dat de tablet de laptop niet kan vervangen, maar misschien blijkt het in veel gevallen toch te kunnen.