Doen waar je goed in bent (juni 2015)

Ik ben een Raspberry Pi fan van het eerste uur. Dat komt omdat dit systeempje herinneringen oproept van de begintijd van de thuiscomputers. Ik had een Commodore 64 gekocht voor toen bijna 1.100 gulden, dat was inclusief een cassetterecorder die voor opslag van programma’s en data. Je leerde spelenderwijs programmeren, door het overtikken van hexadecimale code en basic-programma’s uit computermagazines, die overigens beter floreerden dan in dit cloudtijdperk. Er werden uitbreidingsprinten ontwikkeld, gemaakt en nagemaakt met spellen in EPROM. Fastloaders werden gemaakt om de I/O naar de cassetterecorder - en later de gruwelijke dure 5¼ inch diskettestation te vertienvoudigen. Leuk en leerzaam.

Mijn zoon van tien heeft ook op de Raspberry gespeeld. Geprogrammeerd wel te verstaan met de kindertaal Scratch. “Papa, wat is dat ding sloom zeg, heb je geen andere computer?” was zijn eerst reactie. Scratch als tool is goed bevallen, maar “Papa, ik krijg er wel hoofdpijn van, kan het niet groter?” En even later: “Hij doet niet wat ik wil, nu is alles weg!” en “Papa, kan ik dit ook op mijn iPad doen?”. Ik besluit mijn totaal gefrustreerde zoon achter de Windows-computer te laten plaatsnemen. Een veel nieuwe versie van Scratch (de Raspberry heeft versie 1.4) draait in de cloud. Met meer mogelijkheden, meer onderdelen in het Nederlands, sneller, grotere schermen, meer hulp online, vele tienduizenden projecten online te bekijken (ook de ‘source code’) en projecten worden in de cloud bewaard. En er is inderdaad ook al een ScratchJr voor de iPad.

Is mijn zoon verwend? Is hij gewend aan snel internet en snelle devices? Misschien wel, maar de Raspberry is ook niet gemaakt om Scratch op te gebruiken ook al wordt dit door deze en gene beweerd. De Pi is een langzaam systeem met niet altijd actuele apps. Het is een experimenteercomputer met Linux, om bijvoorbeeld met python apps allerlei devices aan te sturen, sensoren uit te lezen, enzovoort. Het is niet voor niets dat Microsoft (een commandline versie) van Windows 10 gratis op de markt gaat brengen voor de Raspberry Pi. Want met de groei van het Internet of Things groeit ook het aantal RPi’s (en er zijn er al 5 miljoen van verkocht) en daar moet je als Microsoft natuurlijk bij zijn! We moeten devices dus leren gebruiken waar ze voor bedoeld zijn.