Factuur van 79 cent (2012)

Mijn zoon heeft voor zijn communiegeld een iPod gekocht. Niks bijzonders, veel kinderen hebben zo’n ding. Ik heb deze iPod geregistreerd onder mijn eigen Apple ID. Dat leek handig, want dan synchroniseren alle foto’s met één iCloud en sync’en Apps gemakkelijk met één computer. Datzelfde deed ik eerder met de iPad van mijn dochter en de iPhone van mijn vrouw. Met vijf mobiele Apple devices in huis (iPod Touch, 2 iPad’s, 2 iPhones) mogen we spreken van een “familie” Apple ID.

Onlangs ontving ik een factuur van 79 eurocent voor een power boost. Wat is nou een power boost? Het blijkt een upgrade van een auto te zijn in een spel. Mijn zoon had een gratis spel geïnstalleerd op zijn iPod, en me om het wachtwoord van de AppStore gevraagd. Daarna speelde hij blijkbaar een ander spel, en heeft per abuis binnen dat spel een upgrade gekocht en afgeschreven van de pre-paid iTunes card die geregistreerd was. Hij was zich van geen kwaad bewust en terecht. Het komt doordat Apple de wachtwoorden 15 minuten onthoudt, maar het komt ook door die ellendige in-App aankopen.

Kinderen zijn zich niet bewust van wat ze doen, zeker als ze nog maar net kunnen lezen (in het Nederlands, niet in het Engels). Omdat de agenda’s synchroniseren blijkt mijn vrouw ook mijn zakelijke agenda te kunnen wijzigen, en dat is eigenlijk ook niet handig. Een eigen Apple ID voor iedereen in het gezin ligt voor de hand. Helaas moet je dan twee keer valsheid in geschrifte plegen, want een Apple ID maken voor een achtjarige of tienjarige is niet mogelijk bij Apple. Als we ons wat gaan verdiepen in Apple ID’s, iTunes accounts, iCloud accounts, AppStore accounts, game Center accounts, iMessage acccounts en @me.com mailadressen dan blijkt het plotseling allemaal helemaal niet zo gebruikersvriendelijk als we van Apple zouden verwachten. Apple ID. Sterk nog Apple ID-problematiek is een ramp en je moet er niet aan denken dat je dit zakelijk voor je kiezen krijgt. Apple, hoe populair ook, heeft nog een ingewikkelde uitdaging op te lossen. Opm. 2016: Apple heeft nu de Family account bedacht ;-)