Hallo (september 2016)

Nee hè, daar is hij weer: de Windows 10 Update. Je wil ‘s morgens aan de slag, zet je pc aan en wordt verrast met “Hallo”. Dan weet je al hoe laat het is. Je hebt er weer ongevraagd werk bij.  “Met deze updates bent u beter beschermd in de online wereld.” “Uw pc wordt voorbereid. Schakel uw pc niet uit.” En daar is het Windows Store icon weer op de taakbalk, de Classic Shell is verwijderd en de virussoftware is weer van slag. Op wat oudere systemen (zonder SDD-schijf) draait de update erg lang. Ik mopper regelmatig over de Windows 10-updates.

Toch zijn er meer apparaten in huis die automatisch updates krijgen, inclusief nieuwe features. Zo zijn onlangs de Ziggo Horizon-box en app weer eens bijgewerkt door Ziggo. En na deze update werkt eindelijk remote control van het Horizon-mediacenter met je smartphone. En optie waar menigeen al een tijdje op wacht! De Hue-gateway van Philips krijgt zijn update toegestuurd. De NAS ontvangt een paar keer per jaar een update, net zoals de DLink Powerline-modules en de iPhone en iPad. Zo wordt je hele netwerk “extern” beheerd. Apparaten die geen updates krijgen zijn bij voorbaat verdacht en verouderd: de netwerkprinter van Canon heeft bijvoorbeeld nog nooit een update gekregen.

Op de een of andere manier draaien die andere updates soepeler en meer in de achtergrond. Komt het omdat de meeste devices Linux draaien? Je hebt er geen omkijken naar. Alleen de Windows 10-update grijpt telkens in: je moet er regelmatig op wachten en telkens nazorg plegen. Maar goed, Microsoft zorgt er in elk geval voor dat het systeem geactualiseerd wordt, en dat is ergens toch een goed gevoel. De tijd die je telkens verspilt met wachten en verwijderen van ongewenste features neem je dan maar voor lief. Misschien moet ik er gewoon minder over mopperen.