Illegaal gebruik (2007)

Er bestaan enkele producten die Windows Server 2000 en 2003 ´ombouwen´ tot multi-user machines. Dat is niks nieuws, zeker niet voor de servers die immers al jaren terminal server functionaliteit ondersteunen. Maar wat als deze producten de rol terminal server niet inschakelen en ook niet nodig hebben om toch multi-user toegang tot toepassingen of bureaubladen te bieden? Aangezien de terminal server licentie server ook niet draait en hoeft te draaien, zijn het dus ´gratis´ terminal server oplossingen. Maar het feit dat de software technische gezien geen TS CAL´s vereisen, wil niet zeggen dat u ze niet nodig hebt.

De meeste van deze producten werken bovendien op Windows XP of Windows Vista, en maken ook hierop meerdere gelijktijdige sessies mogelijk, net als op Windows 2000, Windows 2003 of Windows 2008.

Bouwt u op deze wijze multi-user toegangsoplossingen, of het nu met indiviuele toepassingen is of met complete gepubliceerde desktops, dan bent u illegaal bezig, tenminste als u niet aan de Microsoft licentievoorwaarden voldoet. De fabrikanten wijzen op hun website of ´goedkope licensing aspecten´ van hun product omdat er geen TS CAL´s nodig zijn, en omdat hun eigen product bovendien op concurrent licensing basis werkt. Maar dit is niet waar. Voor elke gebruiker die u op afstand toegang geeft tot een ´Windows werkomgeving´ is een Microsoft Remote Desktop Licentie (RDL) nodig per apparataar of per gebruiker die toegang krijgt. De verleiding is groot om dit feit te negeren, omdat a) de derde-partij software en de Microsoft-besturingssystemen het niet technisch vereisen, b) de RDL´s de VDI-oplossing veel duurder maken en c) de aanbieders van deze aanvullende software er met geen woord over reppen. Maar legaal is het niet.

Software oplossingen die terminal servers maken zonder de terminal server rol en de terminal server licensieserver in te schakelen, of die een werkplek ombouwen tot terminal server zijn onder meer Graphon GoGlobal for Windows, ThinStuff XP/VS Server en ThinSoft Inc´s BeTwin 2producten en Winconnect producten.