Microsoft en het werkwoord naggen (2014)

Er is al veel over geschreven. De verwoede pogingen van Microsoft een tablet besturingssysteem te slijten aan de desktop- en laptopgebruikers. De Metro-interface is leuk op een tablet maar niet op een computer die ingezet wordt voor productiviteit. Op een productiviteitswerkplek wil je met muis en toetsenbord snel schakelen tussen office-applicaties, kopiëren en plakken, dingen op internet opzoeken, in de achtergrond je social media checken en vullen, door je bestanden bladeren en meer. Het wisselen tussen deze taken is met Metro op een desktop of laptop ondoenlijk.

Mijn eerste Skype-vergadering was dan ook geen succes. De Skype App draait namelijk alleen fullscreen als Metro-App. Wil je daarnaast een Word 2010-document openen en een browser, dan lukt dat alleen als je het Skype venster uit beeld haalt en dan zie je de beller niet meer.

Classic shell

Met een tool als Classic Shell brengen we niet alleen het vertrouwde startmenu terug, nog belangrijker, we starten meteen op in het oude bureaublad en negeren Metro. Dus op mijn zakelijke PC draait Windows 8 Pro en op de thuis-PC Windows 8, beiden met classic shell  en geen Skype app maar gewoon Skype voor Windows. Hetzelfde is gedaan bij de bedrijven waar ik zo nu en dan ondersteuning verleen. Over Windows 8 verder geen klachten, het draait erg stabiel en is snel.

Zwart scherm

En toen kwam in oktober vorig jaar de 8.1 upgrade van Microsoft uit. Windows 8.1 brengt de startknop terug, dus meteen maar installeren. De update maakte de laptop totaal onbruikbaar, er waren zelfs geen blue screens te zien, het scherm ging voor altijd op zwart. Het kost een halve dag om met de recovery mode van Windows en de laptop, het systeem weer in zijn oorspronkelijke staat te krijgen. Dat waren 4 verloren uren, naar wie mag de factuur?

Geluk bij een ongeluk was, dat de startknop belachelijk beperkte functionaliteit zou hebben gehad, en dat classic shell nog steeds noodzakelijk zou zijn. Dan dus maar geen 8.1 maar gewoon 8.0.

Verplichte upgrade

Een week of zes geleden begon de desktop met Windows 8.0 spontaan te rebooten en de 8.1-upgrade te installeren. Er is me niets gevraagd, dus van nagging is geen sprake. Maar hiervoor wil je toch eigenlijk wel even genagd worden. Tijdens deze verplichte upgrade begon het echte naggen. Zo is het verplicht om in te loggen met een OneDrive-account (was SkyDrive), heb je die niet, dan kun je die meteen maken. De bestaande lokale account wordt verwijderd! Je account wordt geverifieerd doordat Microsoft een mail stuurt met een code die je moet intikken. Hopelijk kun je ergens anders je mail lezen, want zonder de code heb je een probleem en op deze pc ben je aan het installeren. Na de installatie toont het opstartscherm van Windows 8.1 het loginvenster waar je met OneDrive moet inloggen. Na inloggen heeft OneDrive (voorheen SkyDrive) al je bestanden bij Microsoft gesynchroniseerd naar de pc toe, als je al een account ter beschikking had. Werk je al met Google Drive, iCloud of DropBox dan wil je misschien helemaal geen OneDrive erbij. Op den duur weet je niet meer in welke cloud je bestanden zijn gebleven.

De OneDrive account is te verwijderen in het Metro-instellingenscherm (er is geen desktopvariant van dit configuratie-onderdeel). Na verwijderen maak je weer een lokale account aan en is dat gedeelte weer zoals het was. OneDrive is overigens niet meer te gebruiken als individuele app. Wil je toch met OneDrive aan de slag, dan is het onder Windows 8.1 verplicht in te loggen met je OneDrive-account en niet met een lokale account. Nou, het kost je een uur of twee ergernis, maar dan heb je ook wat.

Maar wat eigenlijk…

Na de 8.1 upgrade startte Classic shell niet meer automatisch op, na een nieuwe versie te installeren gelukkig weer wel. Ook moest de antivirussoftware opnieuw worden geïnstalleerd voor Windows 8.1. Ik ben gebeld door verschillende klanten met Windows 8, die verrast werden met een schermbreed popup-venster met de melding: Windows 8.1 is er, ga naar de Store. Geen knopje annuleren te vinden. Bij één klant had zelfs dat annuleerknopje geen effect gehad, want het waren PC’s aan narrowcastingschermen zonder toetsenbord en muis. Dat noem ik nog eens nagging.

Stop nagging me!

Er is van Windows 8.0 naar Windows 8.1 te veel veranderd. Zo veel, dat we niet meer mogen spreken van een minor upgrade. Laten we het maar niet hebben over de vele wijzigingen in Metro, apps en dergelijke maar even kijken naar de meer traditionele wijzigingen op het bureaublad. Daar is de naam Mijn Computer verdwenen, deze heet nu Deze PC (waarom?). De bibliotheken zijn verdwenen. Deze waren al verwarrend voor gebruikers omdat er bestanden in lagen die ook elders te zien waren, maar nu zijn ze weg en zie je ze terug in Deze Pc in de Verkenner, als losse items (Afbeeldingen, Documenten, Download e.d.). De naam Bibliotheken is weg, maar de gebruiker ziet nog steeds dubbele bestanden. Op het bureaublad bevindt zich de thuisgroep. Ongebruikt, dus weg ermee. Naamsveranderingen en structuurveranderingen is nagging voor beginners. Ook meent Microsoft dat je na de upgrade van Windows 8.0 naar 8.1 gewezen moet worden op de mogelijkheden van Windows 8 met irritante popup-pijltjes. Voor gebruikers van Windows 8 is deze hulp niet zinvol of handig, want die werkten immers al met Windows 8. Twee dagen later, blijft het systeem na een boot weer in het Metro- scherm hangen voor de (alweer) verplichte keuze voor de browser. Hadden we dat in 8.0 (en 7.0) ook al niet gedaan?

Nagging ten top

In Windows 8.1 kun je eindelijk ervoor kiezen dat je meteen naar het bureaublad start en het Metro-scherm overslaat. Yes, daar zaten we allemaal op te wachten. Helaas is het startmenu zelf volkomen onbruikbaar. Dus toch maar weer Classic Shell erop.

Windows 8.1 Update 1

Microsoft is met Windows 8 de weg kwijt geraakt. Organisaties willen stabiliteit, geen ad-hoc wijzigingen in de grafische interface en willen niet verplicht worden beheertaken uit te voeren waar niemand op zit te wachten. Helaas is dat met de Windows 8 al twee keer het geval geweest. Kijk, en daarom hebben grote bedrijven als beleid fabrikanten niet te snel te volgen met updates en regelmatig een versie over te slaan. Het is niet voor niets dat het aloude Windows XP na 13 jaar nog zo veel gebruikt wordt. We willen geen nagging! De tweede week van april is er al weer een grote update voor Windows - Windows 8.1 Update 1 - uitgekomen met veel wijzigingen. Er is alweer beloofd dat hier het klassieke startmenu in beschikbaar is. Maar met al het naggen in Windows 8 en 8.1 sla ik deze update maar weer eens even over. Daar wordt ik vrolijker van en mijn klanten ook.