Niet gratis en niet groen (2010)

Als u de laatste tijd een PC hebt aangeschaft, hebt u recht op een gratis Windows 7 licentie die gelijkwaardig is aan de voorgeïnstalleerde Windows Vista-versie. Maar gratis is niet altijd gratis. Hoewel de licentie in de vorm van de bits en bytes door Microsoft gratis beschikbaar wordt gesteld, mag de fabrikant van de hardware wel administratiekosten in rekening brengen. Dell vraagt bijvoorbeeld 20 euro voor het verzenden van de dvd. Helaas wordt er door Dell geen download beschikbaar gesteld. Na registratie op de website en opgeven van uitgebreide gegevens en uw credit card, duurt het een week of twee voordat u de twee dvd’s in de brievenbus ontvangt. Jammer dat op deze wijze moet gaan. Die 20 euro is nog wel te overzien als extra kosten bovenop de PC van bijna 1.000 euro ook al besef je dat dit gewoon een “woekerpolis” is in het klein.

Maar als u het pakketje op de website van de koeriersdienst volgt, dan ziet u dat het is getransporteerd via drie locaties in de VS, vervolgens over de oceaan om dan per busje in Nederland afgeleverd te worden. Dat kun je toch geen groene dvd’s meer noemen terwijl Dell green IT hoog in het vaandel heeft staan: “Committed to the Environment - Dell ranks #1 in corporate sustainability for 2009 — but we know there’s still more work to be done.” Inderdaad Dell, er moet nog wat werk verzet worden. En het kan heel simpel, door op zijn minst de dvd’s als download aan te bieden en het verzenden optioneel te maken voor diegenen die geen zin hebben om te downloaden en dvd-images te gebruiken of dvd’s te branden.

Overigens is Dell hier weliswaar min of meer toevallig even de boosdoener, maar de meeste andere fabrikanten zijn in deze net zo schuldig en doen het niet anders. Er zijn fabrikanten die zelfs nog meer verzend- en administratiekosten vragen. Als de vele tienduizenden dvd´s van alle fabrikanten de laatste maanden allemaal de route van de Dell dvd´s hebben gemaakt, is er heel wat CO2 uitgestoten om ons allemaal te voorzien van onze “gratis” Windows 7. Windows 7 upgrades die niet gratis en niet groen zijn.