Open source-fanboys (april 2015)

Wat is dat toch met die open source- en Linux-aanhangers in Nederland? Er wordt weliswaar gesproken over de open source gemeenschap, maar feitelijk is van een community geen enkele sprake. De open source-wereld is extreem gefragmenteerd, allerlei splintergroepjes, clubjes en verenigingen vechten voor hun tool, hun distro of de adoptie van open source in het algemeen. We zien een onderlinge strijd tussen voor- en tegenstanders van de ene distro versus de andere distro, van het ene office-pakket versus het andere office-pakket, enzovoort. De reden om voor open source te kiezen is vaak eveneens dubieus: de security is goed geregeld, en je kunt in de code de exact werking bestuderen, zo wordt beweerd. Echter zijn de organisaties en personen die dit daadwerkelijk doen op één hand te tellen. En open source is gratis, maar is dat wel echt zo?

Het enige wat veel open source-aanhangers delen met veel anderen is de afkeer voor closed source, helaas soms ook weer tot in het extreme. Skype is bijvoorbeeld uit den boze, er wordt alleen gebeld met een open source tool (Skype is immers van Microsoft). Maar wat gaat hier veel tijd verloren; lees maar eens de vele ongezouten reacties van Linus Torvalds op allerlei open source tools en ontwikkelingen. En is het zo erg als grote commerciële bedrijven open source adopteren, onder hun hoede nemen en (slechts een deel) weer ter beschikking stellen voor de community? Apple doet het, Google doet het, Microsoft doet het, prima toch? Vaak blijken commerciële bedrijven zelfs de redder van open source projecten die om de één of andere reden het zelfstandig niet redden.

Laten we eens ophouden te denken in kampen, we kunnen niet zonder commerciële ontwikkelaars, commerciële bedrijven en commerciële producten, we kunnen niet zonder open source ontwikkelingen en niet zonder open source tools. Kies het juiste product op de juiste plek en laat commercie en open source co-existeren. Respecteer ieders keuze voor ofwel commercieel, open source of beide,  en laten we eens ophouden energie te verspillen aan welles/nietes-spelletjes en “xyz is beter”-discussies.