Scam (februari 2016)

Een tijd geleden zagen we in de populaire Buienradar App vreemde reclame verschijnen op de plek waar normaal de gewone reclame banners staan. Klikte je daarop dan werd je geleid naar een website waar goedkope Apple-devices werden aangeboden.  Zie je een melding op je smartphone dat je WhatsApp verlopen is of zeer binnenkort verloopt en je moet betalen? Grote kans dat dit eveneens scam is. Scam is reclame die je lokt naar sites waar er wordt gepoogd je geld afhandig te maken, met ‘mooie’ aanbiedingen of waar je persoonsgegevens gevraagd worden (bijvoorbeeld een 06-nummer om sms’jes naar toe te kunnen sturen). Met andere woorden: oplichting. Begin 2016 zagen we in de nu.nl App scam verschijnen. Een banner die boven veel nieuwsberichten werd getoond, die met een knipperend knopje suggereerde dat er een bericht voor je was (zie afbeelding 1). Klikte je daarop, dan werd een redelijke persoonsgerichte melding getoond dat je een prijs gewonnen hebt. Persoonsgericht, omdat je provider, je woonplaats en je type device worden genoemd (afbeelding 2), eenvoudig af te leiden natuurlijk. Wegklikken van de melding stuurt je naar een website (die er als een app uitziet), waar je bijna al een iPhone of iPad hebt gewonnen (afbeelding 3) of waar je mee kunt doen aan een quiz (afbeelding 4).

Geen malware

Is het device besmet met malware? Een test wijst uit dat op hetzelfde netwerk iPhone 4, iPhone 5 en iPhone 6 deze scam advertentie toont en het dus een meer generiek probleem is. De scam is ook niet weg te krijgen, de App opnieuw installeren en het device helemaal opstarten lost het probleem niet op wat erop wijst dat het van buiten moet komen. Als je de devices ontkoppelt van het WiFi-netwerk en ze gebruikt met het 3G Netwerk, is de scam reclame wel verdwenen. Maar zodra WiFi weer actief is, en dus weer de vaste provider wordt gebruikt, is de scam weer aanwezig. Niks aan te doen? Waarschijnlijk is het een reguliere adverteerder van nu.nl, die er tussendoor geschoten is en nu in de App zijn malafide praktijken aanbiedt. Nu.nl moet er zelf achter gekomen zijn, want na een dag of twee was de scam verdwenen van alle smartphones.

Gekke advertentiewereld

De advertentiewereld is een beetje gek aan het worden. Reclame’s beginnen steeds slimmer te worden en meer en meer te irriteren. We worden gevolgd in alles wat we doen, en dit tracken irriteert. Heb je net een lamp gekocht bij de Wehkamp, wordt je daarna toch nog weken bestookt met reclame van Wehkamp op allerlei sites, om je een lamp te verkopen. Dit tracken gaat verder dan simpele cookies. Soms merk je dat ook op andere systemen in het netwerk, reclame wordt getoond die op een andere pc ‘veroorzaakt’ is. IP-adressen, ID’s van devices, browsers, besturingssysteemversies, cookies en nog veel meer, zorgen voor een uitgebreid profiel van jezelf. Dit soort profielen zijn goud waard en vormen de nieuwe olie in de maatschappij. Tegen tracking is vaak weinig te doen, want schakel dit op alle mogelijke plekken uit, is je systeem nauwelijks nog te gebruiken.

Anti-Adware

Tegen reclame is wel wat te doen. Zelfs op Apple devices staat Apple sinds enige tijd Adblockers toe: Apps die reclame verbergen. Reclamemakers zijn hier niet blij mee. Smartphones vormen immers de grootste groep devices en ze worden het meeste gebruikt voor het consumeren van informatie, en reclame. Jammer genoeg zijn de meeste Adblockers niet in staat de in-App reclames te verwijderen. Ze verwijderen reclame in de browser(s) of bieden een speciale browser, maar in Apps blijft reclame bestaan. Van in-App scam zijn we dus ook nog niet verlost.