Windows 10 nagging (september 2015)

Als er al ergens veel over geschreven is de laatste maanden is het wel Windows 10 dat 29 juli j.l. beschikbaar is gekomen. Is het gratis voor Windows 7 en 8 gebruikers, en zo ja hoe lang? Er wordt gesteld “zo lang de levensduur van de hardware is”, maar hoe lang is dat? En zakelijk schijnen er ander regels te gelden dan privé.  Hoe dan ook, dat ook Windows in navolging van Office de abonnementsfase is gaat, is wel duidelijk. Op zich zelf hoeft daar niets op tegen te zijn, grote bedrijven met een enterprise agreement doen dit feitelijk al tientallen jaren.

Maar wat erg irriteert is het naggen wat Microsoft blijkbaar alweer moet doen. Bij de upgrade van Windows 8 naar 8.1 was dit al vreselijk en heeft dit veel bedrijven veel onnodige tijd gekost. Gaat dit zich herhalen met Windows 10? Werk je met Windows 8 dan ken je zeker al het Windows 10 nagging scherm, waarin Microsoft je gratis Windows 10 aanbiedt. Ik ben al zeker tien keer gebeld door klanten die vragen wat ze moeten doen met die (reclame)meldingen. De gewone pc-gebruiker is helemaal niet bezig met Windows en Windows-meldingen en is zelfs bang voor afwijkende pop-ups… Het kan immers net zo goed een virus zijn, tegenwoordig zie je immers het verschil niet zo goed meer. Softwaremakers moeten leren eens te stoppen met allemaal die onnodige meldingen waar veel gebruikers geen weg mee weten.

Maar misschien ben ik te pessimistisch en is dit het laatste wat Microsoft doet om Windows te redden: Windows 8 (en 7) gebruikers proberen over te halen naar de gratis versie Windows 10 met nagging. Na de upgrade is het misschien voor altijd afgelopen. Updates en upgrades gaan in de achtergrond, automatisch en onzichtbaar, want dat is waar thuisgebruikers en het MKB naar smakken. Maar eerlijk is eerlijk: Windows 10 loopt bijzonder soepel en snel, het startmenu is op zeer acceptabele wijze terug gebracht, de App kan weer in een venster en ik geloof in idee het achter de Universal App. Dit laatste kan Microsoft misschien zelfs weer ‘cool’ maken en developers trekken mobiele Apps te ontwikkelen.