Windows 10, twee keer gratis (januari 2016)

Ik ben niet ontevreden over Windows 10. Sterker nog, het functioneert snel en stabiel. Het startmenu is bruikbaar en de Apps zijn te negeren als je ze niet wilt gebruiken. Windows 10 werkt zo net als Windows 7 en ik ken veel ‘gewone’  gebruikers die zijn overgestapt van Windows 7 naar Windows 10 die nauwelijks verschillen merken. Zelfs mijn vader van 80 is van Windows 7 naar Windows 10 gemigreerd, automatisch, zonder enige hulp en werkt er naar tevredenheid mee. Dat is met migraties van eerdere Windows-versies wel eens anders geweest.

Toch is er een relevant verschil. Windows 10 is de ‘laatste’ versie van Windows. Middels gratis updates wordt Windows 10 regelmatig bijgewerkt en daar lijkt een probleem te ontstaan. Het laatste half jaar heb ik bij twee klanten een automatische gratis upgrade meegemaakt. Niks op tegen zou je zeggen, dat is by-design. Maar nee, het was de upgrade náár Windows 10, terwijl de betreffende pc’s al Windows 10 draaiden. Bij de eerste klant betrof het een Dell Windows 10 desktop, geleverd met Windows 10, die vanzelf - dus zonder dat de gebruiker ergens op had geklikt om Windows bij te werken - Windows 10 begon te installeren. Twee uur later, harde schijf een paar GB voller, enkele reboots en de bekende melding dat de upgrade geen persoonlijke bestanden heeft aangetast. Dat dit de oorspronkelijke Windows10-upgrade was, was ook af te leiden uit een applicatie die opnieuw een post-Windows-10 upgrade update moest uitvoeren, die uiteraard eerder al uitgevoerd was. De tweede klant met een dergelijke Windows 10 upgrade op Windows 10 betrof een - eveneens Dell -laptop, die begin vorig jaar van Windows 8.1 naar Windows 10 was geüpgraded. Na vier uren echter, bleek de installatie nog steeds te hangen op 96%. Uitzetten, weer inschakelen, en Windows herstelt netjes de vorige versie. Terug naar Windows 10 dus. En de klant heeft bijna een dag niet kunnen werken.

Los van de oorzaak, irritatie en tijdverlies van deze vreemde upgrades, het past bij 2016 en de cloud. Cloud apps worden ook on-the-fly bijgewerkt, aangepast, onderhouden, verbeterd of verslechterd. Features komen en features gaan en je hebt er nauwelijks invloed op of controle over, als gebruiker niet en als beheerder niet. Dus wen er maar aan!