Beheer? Geen core business! (2010)

In Nederland zijn bijna 1 miljoen ZZP’ers. Als zelfstandig ondernemer heb je logischerwijze geen IT’ers in dienst, maar beheer van je werkplekken is ook niet jouw core business. Maar IT is bijna net zo tijdrovend als bij de gemiddelde enterprise. Je hebt een laptop of MacBook, één of twee desktops, een smartphone, misschien een netbook voor het lichte werk en een iPhone of iPad om het af te maken. Deze apparaten zijn aangesloten in een draadloos netwerkje, met een gecombineerde router en firewall (waarschijnlijk in de meterkast als je kantoor thuis is). Maar het wordt ingewikkelder. Je partner neemt de laptop van het werk mee, en die moet op het netwerk en kunnen printen. Je vervangt de printer door een draaloze printer. Zoon en dochter krijgen een eigen PC als ze wat ouder worden, de Wii moet op het draadloze netwerk en internettoegang hebben en zo gaat het maar door.

Je spendeert tijd aan het operationeel houden van al die apparaten, je installeert nieuwe applicaties, je werkt bestaande applicaties bij, je houdt het besturingssysteem bij, houdt de anti-virussoftware bij, configureert zo nu en dan de firewall, lost allerlei kleine problemen op en voert eens in de zoveel tijd een upgrade van het besturingssysteem uit. Verder vervang je de inkt in de printer, vult de ladenbak met papier, maakt back-ups en synchroniseert allerlei data tussen de verschillende apparaten. Af en toe bel je eens met de helpdesk van je provider. Hoeveel tijd kost dit niet-primaire werk? Het is bijna onmogelijk deze verbruikte of eigenlijk verspilde uren bij te houden. Maar als je weet dat in een onbeheerd divers netwerk als dit voor 75 PC’s gemiddeld één beheerder nodig is, dan kun je met redelijkheid benaderen dat dit werk je ongeveer een halve dag per week kost. Dat is 25 dagen per jaar!

Omdat deze uren verspreid zijn over meerdere weken, met soms een dag niets en dan een dag misschien wel een uur, is het onmogelijk dit werk uit te besteden. Gelukkig werk je als zelfstandige veel meer dan 40 uur per week en doe je ook nog eens veel van deze karweitjes “buiten werktijd” en als veredelde hobby. Maar een beetje zonde van de tijd is het wel.