Citrix Access Essentials (juli 2005)

Eind vorige week lag er een cd-rom in de brievenbus met daarop Citrix Access Essentials. Dit is een product, al lang in ontwikkeling en in het geruchtencircuit onder de codenaam Tamar. Dit blijkt een uitgeklede Citrix Presentation Server voor het Midden en KleinBedrijf. Het eerste opvallende in het product is de naam. Los van het feit dat hier uiteraard 'access' in voorkomt, is het ontbreken van Presentation Server opmerkelijk. Het is namelijk wel een speciale versie van Presentation Server.

De prijs
Het bijzondere aan deze variant, zijn een aantal zaken. Het begint met de prijs. Die lijkt met 209 euro per gebruiker extreem hoog. De verklaring hiervoor is dat er een terminal server client access licentie bij is inbegrepen, hetgeen bij de andere Citrix-producten niet het geval is. Dit verlost het MBK van het apart aanschaffen van deze noodzakelijke Microsoft-licenties en lijkt dus een slimme zet.

Named user licenties
Een ander verschil is de licentievorm. Waar bij de andere Presentation Server producten altijd gewezen is op het voordeel van gelijktijdige licenties, is nu gekozen voor 'named used' licenties. Ook dit is logisch om het gemakelijk te kunnen verkopen aan het MKB in combinatie met de terminal server Client Access Licenties. Maar wat als je een bedrijf hebt met 75 medewerkers die een toepassing via Citrix Access Essentials willen gebruiken, maar slechts met enkele gebruikers simultaan? Concurrent use van Citrix Presentation Server Standard Edition kon dan wel eens veel goedkoper zijn (maar wel complexer)! Citrix Access Essentials ondersteunt maximaal 75 gebruikers.

Toegevoegde waarde
Waarom koopt het MKB dan geen Citrix Presentation Server Standard Edition? Om te beginnen is het product onbekend in deze markt. De kleinere bedrijven werken vaak met automatiseringspartners die zelf niet eens Citrix kennen en dus nooit op het idee komen om dat product aan te schaffen. Over Terminal Server als standaard onderdeel van Windows Server is wel enige kennis, maar wat Citrix daar nu aan toevoegt.... De toegevoegde waarde van Citrix Access Essentials is met name een 'wizard' die de installatie van het product eenvoudig mogelijk maakt op een enkele server. Access Essentials is alleen beschikbaar voor het Windows Server 2003 platform (inlcusief SBS 2003) en maakt standaard gebruik van web interface voor toegang (via de browser dus) en secure gateway wordt meegeinstalleerd voor veilige toegang vanaf werkplekken buiten het eigen netwerk. Het product is wel degelijk gebouwd rond Citrix Presentation Server 4.0 en biedt enkele mogelijkheden die zelfs Citrix Presentation Server 4.0 Standard Edition niet biedt (zoals de CPU-controlemogelijkheden).

De grote vraag blijft of het MKB de (wel degelijk aanwezige) toegevoegde waarde van Citrix Access Essentials begrijpt. De toegevoegde waarde van Citrix bovenop Microsoft is eigenlijk niet anders dan bij Presentation Server: vooral de mogelijkheden voor het publiceren van toepassingen, webtoegang en 'seamless' Windows zijn erg belangrijk.

Hoe eenvoudig is het?
Kan een terminal server wel eenvoudig gemaakt worden? Wizards en quick start vensters zijn natuurlijk niet voldoende. De slechts 60 pagina's tellende beheerhandleiding geeft ook een suggestie van eenvoud. Maar u moet toch vooraf terminal server aan de praat hebben inclusief alle toepassingen daarop. En daar zit misschien wel een factor die het succes bij het MKB in de weg kan staan. Het MKB werkt met veel zeer diverse en specialistische toepassingen, soms ook oude toepassingen, waarvan nog lang niet gezegd is dat ze zich netjes gedragen op een terminal server. En als u de desktop volledig wilt aanbieden, komt ook de beveiliging daarvan om de hoek kijken en zult u met RES Powerfuse aan de slag moeten. Zelfs de versimpelde installatie met een wizard betekent niet dat u geen Citrix licenties en Microsoft hoeft te activeren (en beheren). Het blijft dus een heel stuk complexer dan de naam 'Essentials' doet vermoeden. Dat is niet de schuld van Citrix, maar van het concept in het algemeen (of eigenlijk van Windows en Windows-toepassingen). Server-based computing is niets iets wat je even doet. Citrix Essentials is een stap in de goede richting, waarvan de handige zaken hopelijk in Citrix Presentation Server ooit nog eens worden opgenomen. Of Citrix Access Essentials een succes wordt bij het MKB. Hopelijk, want er is bij het MKB wel degelijk veel winst te behalen en een moderniseringsstap is nooit verkeerd.