Citrix en 'access': noodsprong of gouden greep (december 2004)

Plotseling roept iedereen 'toegang'. Tenminste in server-based computing land. Citrix heeft 'access infrastructure' bedacht en een op het eerste gezicht ietwat vreemde combinatie van producten samengevoegd tot een suite. Dit heeft niets meer te maken met server-based computing maar alles met de on-demand enterprise: toegang op elke moment, op ieder apparaat tot elke vorm van informatie. Server-based computing gaat over in iets breders dat met toegang te maken heeft. Als u het inleidende verhaal in het themaboek 'Van server-based computing naar access infrastructure' heeft bestudeerd, heeft u hopelijk een beter beeld van deze transitie. U kunt er blij mee zijn zoals veel Ict-manager of twijfelen zoals sommige systeembeheerders, maar de wereld lijkt Citrix te volgen. Sommige concurrenten van Citrix treden angstvallig in de voetsporen van deze ontwikkelingen.

Tarantella heeft net als Citrix de producten andere namen gegeven en 'toegang' omarmt. Met de overname van 'Newmoon' wordt het productportfolio van een op UNIX-gebaseerd toegangsportaal tot server-based computing (Tarantella Secure Global Desktop Enterprise Edition) uitgebreid met een Windows-gebaseerd server-based computing omgeving (Canaveral iQ). De laatstgenoemde is omgevormd tot Tarantella Secure Global Desktop Terminal Services Edition. Samenwerkingsverbanden met onder meer Novell moeten leiden tot meer toegangsappliances 'powered by Tarantella', zoals net met Netilla al het geval is. En verdere technologieacquisitie van collaboratie software cast:stream en mDoc toegangssoftware voor mobiele apparaten van Xerox, zorgt ervoor dat Tarantella meer en meer begint te lijken op Citrix met toegang als toverwoord. En wat doen de andere concurrenten? Het Duitse HOB zit al jaren in de toegangsmarkt, maar heeft dit alleen nooit zo genoemd, HOB noemt zich al tijden een connectivity-bedrijf. Met een server-based computing product HOBLink JWT, een toegangsomgeving HOBLink secure, een VPN-oplossing en host-emulatie software is HOB een 'access company' met veel potentieel. Het bedrijf zal alleen veel meer moeten doen om de filosofie te 'verkopen' zoals Citrix dat sinds vorig jaar en nu ook sinds kort Tarantella dit doen. Andere concurrenten komen we in onze regio nauwelijks tegen, dat wil zeggen: server-based computing concurrenten. Doordat 'toegang' nu de strategie is, zijn er vele tientallen extra concurrenten bijgekomen die in een onderdeel van de betreffende markt opereren.

Marktleider in toegang
Maar omdat Citrix de bedenker is van 'access infrastructure' en al marktleider was voor server-based computing, is het automatisch marktleider voor 'access infrastructure'. Dit is slimme marketing om nieuwe markten aan te boren en om extra producten aan bestaande klanten aan te bieden. Citrix-producten zullen hierdoor nog verder verankerd raken in organisaties. Mocht server-based computing ooit minder relevant worden door allerlei nieuwe ontwikkelingen, dan heeft Citrix de stap 'beyond server-based computing' al lang achter de rug.