Citrix gaat voor Platinum (2007)

De komende maanden gaat Citrix stevig aan de slag om de nieuwe strategie te promoten. Citrix heeft vele tientallen producten en diensten, en om deze beter in de markt te zetten, krijgen een aantal ervan een belangrijke rol binnen application delivery toebedeeld, en andere zullen we wat minder herkenbaar terugzien. Hierbij krijgt Presentation Server een veel dominantere rol als voorheen, en wordt ´application delivery´ grotendeels gekoppeld aan het server-based computing product. De strategie en hoe de producten hierin passen zullen later in meer detail worden toegelicht in het zomernummer van NetOpus over server-based computing en application delivery en in de aanvulling op het praktijkpakket,

Het product Citrix Presentation Server Standard Edition komt te vervallen. Dit instapproduct van de familie wordt zeer weinig gebruikt omdat een relevante component voor Load Balancing ontbreekt. Zelfs kleinere organisaties hebben toch vaak behoefte aan deze vorm van redundantie en kiezen daarom voor Citrix Presentation Server Advanced Edition. Bovendien heeft Citrix een ander MKB-product namelijk Citrix Access Essentials. Hiervan komt een nieuwe versie uit die Load Balancing ondersteund, waardoor de behoefte aan de Standard Edition helemaal komt te vervallen. De nieuwe Access Essentials is wel nog steeds beperkt tot 75 named users. Citrix Presentation Server Advanced Edition krijgt een nieuwe release, versie 4.5. Dit lijkt een minor update, en dat is het eigenlijk ook, maar het grote voordeel is dat het hierdoor voor bestaande klanten gemakkelijker toegankelijk is en sneller geadopteerd zal worden. Aan versie 4.5 zijn verschillende functies toegevoegd, onder andere voor 2D graphics versnelling. Meer over de nieuwe features leest u later in de aanvulling van het praktijkpakket en in het NetOpus zomernummer over server-based computing en application delivery. Citrix Presentation Server Enterprise Edition komt eveneens in een nieuwe release 4.5 en bevat als vanouds componenten als Resource Manager en Installation Manager. De ontwikkeling van deze twee componenten staat echter op een laag pitje, omdat er twee opvolgers voor zijn, die standaard zijn opgenomen in het nieuwe Presentation Server product Citrix Presentation Server Platinum Edition: Citrix EdgeSight en Citrix Streaming Server. Streaming server zit ook in de Enterprise editie. Op de website van Citrix staat een overzicht van welke onderdelen in welke versie beschikbaar zijn.

Op zich is dit een heel vreemde keuze, om een nieuwe versie uit te brengen die boven de Enterprise versie wordt gepositioneerd. Zijn er nog grotere organisaties dan ´Enterprises´? Het was slimmer en begrijpelijker geweest als de drie bestaande productnamen gebruikt waren met simpelweg toegevoegde functionaliteit, zoals die nu in de drie producten is opgenomen. Omdat in Citrix Presentation Server Platinum Edition EdgeSight, Streaming Server, Password Manager evenals een Universal licentie voor de Citrix Access Gateways is opgenomen, komt de Access Suite te vervallen. Of eigenlijk zou u kunnen zeggen dat de Platinum Edition de nieuwe ´suite´ van Citrix is, echter met meer componenten. De Platinum Edition gaat 600 dollar per concurrent user kosten. De Enterprise Edition kost 450 dollar en de Advanced Edition 350 dollar per concurrent user. De producten kunnen aangevuld worden met extra client-licenties, om de componenten ook te mogen gebruiken op werkplekken. De meegeleverde licenties voor Edgesight, Streaming Server en Password Manager zijn beperkt tot het gebruik voor Presentation Server doeleinden. De client-licentie maken het zeer eenvoudig tegen bijbetaling de dan toch al bestaande infrastructuur uit te breiden naar de fysieke werkplek. Merk op dat de Platinum Edition niet een enkele server-oplossing is. Zelf kleinere bedrijven zullen Streaming Server en de Edgesight database net als andere Citrix componenten als de IMA data store of de Web interface webserver op aparte servers implementeren.

Een ander nieuw product is Citrix Desktop Server. Dit is een uitgeklede versie van Presentation Server, die alleen in staat is om volledige desktops te publiceren, dus geen individuele toepassingen. Hierop is tevens de Desktop Broker aanwezig, om via de ICA-client de gebruikers door te sturen met de RDC-toepassing en het RDP-protocol naar Blade PC´s en Virtual Machines voorzien van Windows XP Professional of Windows Vista. Alle drie de opties bieden alleen toegang tot volledige bureaubladen, en passen bij de vele initiatieven die een gevolg zijn van VMware´s Virtual Desktop Infrastructure, VDI, dat overigens bij andere bedrijven als Citrix een andere marketing term heeft gekregen. De desktop broker blijft ook gewoon beschikbaar voor Citrix Presentation Server.

De drie Citrix Access Gateways krijgen een update. De voornaamste is die op de Access Gateway Enterprise Edition, als enige van de drie gebaseerd op het afwijkend platform van Netscaler. Op deze UNIX appliance is een variant van Advanced Access Control (voorheen MSAM, NFuse Elite) geimplementeerd, waardoor ook hierop geavanceerde toegangscontrole en integratie met Presentation Server mogelijk wordt. Ondanks dat de AAC niet Windows-gebaeerd is, heeft het toch de bekende look-and-feel en wizards meegekregen van AAC op Windows.  De Advanced Edition van de Access Gateway blijft gewoon voorzien van AAC dat op een aparte achterliggende Windows-server geinstalleerd moet worden. Het lijkt een kwestie van tijd, eer deze functie ook op de Advanced Editie toegevoegd zal worden (intern dus niet op een extra server). De prijzen van de gateways zijn veranderd, soms ietsje hoger, maar vooral de Enterprise versie is sterk in prijs verlaagd.

De nieuwe versie van de Citrix WANscaler zal ook ICA virtual channels gaan ondersteunen. Dit is een ernstig gemis in de huidige versie en een nadelig aspect in vergelijking met concurrenten, die wel binnen het ICA-protocol in staat zijn te differentieren.

Dit zijn veel ontwikkelingen, en ik hoop dat u net als ik staat te springen de producten te bekijken en beoordelen. Vooral Presentation Server Platinum Edition staat hoog op het verlanglijstje.