Citrix’ huwelijk met Windows (2014)

Citrix XenApp en XenDesktop bouwen op Windows en het aanbieden van Windows applicaties. Maar de wereld verandert. Moet Citrix ook veranderen? Windows op UNIX Twintig jaren geleden werd er beweerd dat Citrix niet lang zou bestaan. Immers, het product Winframe was bedoeld om Windows applicaties te bedienen op andere platforms, zoals oudere DOS-systemen, OS/2 en UNIX-systemen. Je kon toen alleen een volledig bureaublad op afstand bedienen. Met andere woorden, je werkt op DOS fullscreen met een Windows versie die op een multiuser Windows NT Server-variant draaide. Op een UNIX werkstation zag je ook een volledige bureaublad in een X-Windows venster.

Inmiddels zijn DOS en OS/2 helemaal, en UNIX werkstations bijna helemaal verdwenen zijn uit de IT-infrastructuur. Omdat de meeste werkplekken Windows draaien, hebt je toch geen Winframe meer nodig? Publiceren van applicaties Tien jaren geleden werd er beweerd dat Citrix niet meer lang zou bestaan. Met MetaFrame en later Presentation Server kon je inmiddels ook individuele Windows-applicaties publiceren, in plaats van of naast een volledig Windows-bureaublad.  Dit werd volop gebruikt om ingewikkelde applicaties of trage applicaties centraal aan te bieden op Windows-werkplekken, die verder gewoon lokaal Windows en andere Windows applicaties draaiden.

Er werd voorspeld dat dit snel zou ophouden, met de opkomst van web applicaties en ASP’s (Application Service Providers)en die op het intranet of internet draaiden. Als alle applicaties door een ASP worden aangeboden, heb je toch geen MetaFrame meer nodig? DaaS

En anno 2014? Heeft Citrix nog eens tien jaren bestaansrecht? XenApp wordt nog steeds zeer veel gebruikt om individuele applicaties aan te bieden op allerlei werkplekken (van Windows en Mac tot Linux) voor binnen bedrijven (als SaaS-oplossing zien we dit weinig). XenDeskop wordt gebruikt om echte PC’s (virtueel) op afstand te draaien als extra oplossing naast de gedeelde desktopsessies op een XenApp-omgeving. De technologie zo ver doorontwikkeld dat er bijna geen beperkingen meer zijn. Er zijn al heel veel aanbieders die één van deze twee Windows-desktop-concepten aanbieden vanuit de cloud (DaaS), waardoor de prijs per werkplek laag is en zelfs per maand kan worden bepaald. Handig om overal met je eigen desktop te kunnen werken en handig voor beheer.

Wat als… Maar, het is nog steeds een oplossing gebaseerd op het concept van het aanbieden en beheren van Windows en Windows-applicaties. En daar zit nu het katje. Heeft Windows over tien jaar nog de relevantie die het nu nog steeds heeft? Waarschijnlijk niet. We zien dat terug in de opkomst van tablets en het toenemend gebruik van smartphones om (deels) te werken. Ook zien we hoeveel moeite het Microsoft kost de markt te overtuigen van Windows 8 (en Windows op smartphones en tablets) en om bedrijven te motiveren nu eindelijk eens te stoppen met Windows XP. Webapplicaties, die we tegenwoordig cloud-applicaties moeten noemen, beginnen nu echt door te breken. Je kunt al heel veel doen in de cloud. Dit is iets van de laatste paar jaren. Apps op smartphones en tablets zijn voor het merendeel ook cloud applicaties. Ze maken voor allerlei functies gebruik van servers in de cloud, er zitten ingebouwde browsers in, ze werken samen met peer-applicaties (vooral bij games).

In het jaarrapport van Citrix over 2012 lezen we: “There continues to be an increase to the number of alternatives to Windows operating system powered desktops, in particular mobile devices such as smartphones and tablet computers. Users may increasingly turn to these devices to perform functions that would have been traditionally performed by desktops and laptops, which in turn may  shrink the market for our Desktop Virtualization products.” De cloud het einde voor Windows Nu gaat het in het bedrijfsleven traag. Windows XP wordt net pas afgebouwd, dus de kans is groot dat op dit moment Windows 7 (of misschien Windows 8) uitgerold wordt, eventueel als interne of externe DaaS-oplossing met Windows-applicaties erop. Dan zijn we die infrastructuur over tien jaar echt nog niet kwijt.

Als bedrijven echter parallel aan deze nieuwe Windows op de desktop en laptop, de komende 10 jaren migreren naar web/cloud-applicaties, dan is er bij de volgende vervanging nog veel minder noodzaak voor Windows. De browser is dan de enige applicatie die nog nodig is. In de browser draai je alles wat nodig is, zelfs games lopen er snel binnen. Het besturingssysteem op de devices heeft dan zijn waarde verloren, en dan kan elke device en elk besturingssysteem alle applicaties draaien uit de cloud. Voorspeld wordt dit al lang, maar zal het over tien jaar zover zijn? De apps wereld Citrix heeft producten voor security, toegang, webversnelling, datasynchronisatie, online vergaderen, mobile device manegement en veel meer. XenApp/XenDesktop zijn slechts twee producten uit het totaalpakket van wel 50 producten/diensten. Toch komt op dit moment nog een groot deel van de omzet uit XenApp (en onderhoud en migratielicenties naar XenDesktop) maar als dit elk jaar weer iets meer verschuift richting de ander 48 producten, komt het helemaal goed. XenApp en XenDesktop krijgen het over toen jaar misschien moeilijk, maar Citrix zelf heeft al lang geleden de stap gemaakt weg van slechts Windows-producten. Het huwelijk tussen Citrix en Windows loopt dan uit misschien op een scheiding, maar Citrix kan heel goed zonder deze ‘partner’ verder.