Citrix Merchandising Server (2009)

De Citrix Merchandising server, in de grafische console nog "Citrix Receiver Update Server" genoemd, is een virtual appliance, die je opstart via XenServer. De server is bedoeld voor het onderhouden van alle Clients die Citrix inmiddels heeft, en die nu Receivers worden genoemd. Het product moet nog aangekondigd worden, en we moeten niet raar opkijken als de naam nog een keer verandert. Om de virtuele appliance daadwerkelijk te kunnen inzetten, heb je in je infrastructuur XenServer, een Access gateway Enterprise Edition en een XenApp infrastructuur nodig. Waar deze laatste twe specifiek voor nodig zijn, is niet duidelijk want in het architectuur plaatje komen deze niet voor.

De virtuele appliance draait Linux en wordt zelf onderhouden met rpm packages die het systeem automatisch download van de Citrix update web site. Alle ICA clients (plug-in´s) en andere clients worden vanzelf van Citrix gedownload naar de Merchandising Sever, alwaar ze staan te wachten totdat je als beheerder deze vrijgeeft naar de clients. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Active Directory, waar de Merchandising Server domeinlidmaatschap van moet hebben en waarmee de gebruikers worden vastgesteld. De allerleerste keer moet je de Receiver for Windows toepassing downloaden en installeren, met Administrator rechten. je moet dan ook inloggen met je ADS account. Op de taakbalk verschijnt daarna het kleine blauwe pictogram van de receiver. De oplettende beheerder herkent dit pictogram, want het kwam anderhalf jaar geleden al voor op de sheets van Mark Templeton tijdens iForum. De receiver zelf wordt vanaf nu onderhouden met de merchandising Server, die volgens configuratie de noodzakelijke plug-in´s update op de werkplekken.

De software lijkt qua architectuur op Windows update Service van Microsoft. Hoewel dit alweer een toevoeging is in de toch al complexe infrastructuur, is het bittere noodzaak iets dergelijks te hebben, want op dit moment wordt elke client zo´n beetje door de eigen omgeving geupdate (XenApp doet de ICA client, de AG doiet de SSL client enzovoort). Merchandising server brengt wat structuur in de updates en zal daarom zeker als beheervriendelijk en kostenbesparend aangeboden worden.

Helaas lijkt het nog een Windows-only oplossing, omdat clients voor andere werkplek besturingssystemen niet geupdate kunnen worden.