Concurreert Citrix met zichzelf? (juni 2005)

Citrix heeft door alle overnames een hele serie aan producten in het portfolio van de Access Suite 3.0. Mocht u het na willen tellen: het zijn al tien producten. De producten hebben echter deels overlappende functionaliteit en integreren nog lang niet allemaal zoals we dat misschien zouden willen. Tijd voor actie dus.

Web toegang en web toegang
Toen Citrix na de overname van Sequoia het commerciƫle product NFuse Elite introduceerde, begrepen klanten in eerste instantie niet wat daar de toegevoegde waarde van was in vergelijking met het gratis NFuse. Beide softwareoplossingen bieden immers webtoegang tot toepassingen? Door uiteindelijk NFuse te hernoemen naar Web interface (een inbegrepen component van Citrix Presentation Server) en NFuse Elite naar MetaFrame Secure Access Manager werd het plotseling een stuk duidelijker. Beide producten zijn met nog twee andere producten samengebracht in de MetaFrame Access Suite. Technologie van Passlogix heeft geleid tot MetaFrame Password Manager om single sign-on te implementeren en een geheel eigen ontwikkeling is MetaFrame Conferencing Manager om elektronisch te vergaderen binnen een server-based computing-omgeving.

Conferencing en conferencing
De overname van Expertcity maakt van Citrix feitelijk een Application Service Provider (ASP) in een nieuwe divisie Citrix Online. Naast Citrix GoToMyPC (om uw werkplek via internet te kunnen overnemen), Citrix GoToAssist (voor het bedienen op afstand van werkplekken door een helpdesk) is er de dienst Citrix GoToMeeting om via internet elektronisch te vergaderen. Citrix heeft nu twee conferencingproducten: MetaFrame Conferencing Manager en GoToMeeting. Deze zijn weliswaar technisch totaal verschillend, maar in principe kunnen ze dezelfde functie vervullen. In de Access Suite 4.0 zien we dat Conferencing Manager meegeleverd wordt met CPS en dus feitelijk een component van CPS 4.0 wordt. U kunt Conferencing Manager dus niet meer los kopen.

End-point security en end-point security
De overname van Net6 zorgt ervoor dat Citrix ook hardware is gaan leveren. De Citrix Access Gateway biedt volledige toegang tot het bedrijfsnetwerk over een SSL-verbinding en heeft eenvoudige end-point securityfuncties. MetaFrame Secure Access Manager wordt eveneens voorzien van end-point securitymogelijkheden (verkregen door de overname van Motivus). In de Access Suite 4.0 is er nog weinig integratie en zijn er overlappende functies, maar in het najaar wordt dat verholpen.

Delen van de desktop en delen van desktop
Een mogelijkheid die het apparaat tevens biedt, is dat eindgebruikers die samen over de Access Gateway werken, elkaars bureaublad en toepassingen kunnen delen. In zekere zin is dit dus functionaliteit die deels overlapt met GoToAssist en GoToMeeting en kunnen we verwachten dat deze functie zal verdwijnen.

Verder is de gratis component Secure Gateway binnen Citrix Presentation Server eveneens een webgebaseerde SSL-toegangsoplossing. Wordt deze overbodig bij het gebruik van de Access Gateway? Nee, naast dat het een los onderdeel bij CPS blijft zal in het najaar secure gateway op de Access Gateway gaan draaien.

Het meest onbekende product is de Citrix Application Gateway (voorheen van Net6). Citrix verkondigt al jaren de filosofie dat het toegang tot toepassingen verschaft zonder aanpassen of herschrijven ervan met MetaFrame Presentation server. De Application Gateway is nu net het tegenovergestelde. Het transformeert toepassingen om ze geschikt te maken voor kleine schermen van bijvoorbeeld telefoons en draagbare apparaten. Stapt Citrix hiermee van de elementaire basisgedachte af? Nee, want eigenlijk zijn het geen 'application rewrites', maar is het middleware die bestaande applicaties transformeert. Maar het is een kwestie van hoe u het wilt uitleggen. De Application Gateway wordt op dit moment niet aan eindgebruikers verkocht maar als OEM-product aan bijvoorbeeld Avaya en Nortel.

Om te voorkomen dat Citrix met zichzelf concurreert, vergt het steeds weer opnieuw positioneren en inpassen van de nieuwe producten, technologieƫn en nieuwe versies van bestaande producten binnen het productportfolio voortdurende aandacht. Citrix maakt hierin een grote stap met Access Suite 4.0 en een volgende flinke stap in het najaar.