Crisis, maar niet altijd (2012)

Het is crisis, dat weten we allemaal. Huizenprijzen blijven dalen, mensen komen in de problemen door te hoge hypotheken, de plannen van de PVDA/VVD-vriendjes in Den Haag om de hypotheekrente aftrek toch aan te pakken valt niet in goede aard en gaat velen geld kosten, de extreme verhoging van de zorgkosten komend jaar, de alsmaar toenemende energieprijzen – die overigens voor meer dan de helft bestaan uit belasting – en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het zijn dure tijden en het wordt alleen maar duurder.

Ondanks dit alles wordt er niet bespaard op IT aan huis: de nieuwste iPad 3, de net uitgekomen iPad Mini, de iPhone 5, extreem dure Mac-computers, de diverse mooie Samsung-smartphones en –tablets: het lijkt wel of iedereen ze heeft en blijft vervangen. De crisis lijkt geen invloed te hebben op de verkoop van dit soort apparaten, de online-ervaring zijn is net zo belangrijk als slapen en eten.

Zou Microsoft daar straks ook van mee profiteren? Microsoft hoopt dat er door de komst van Windows 8 RT velen zullen zijn die ook de stap naar het Microsoft-OS maken en investeren in een Windows 8 RT-tablet. De bediening van Windows 8 RT lijkt veelbelovend en kan de doorbraak van Microsoft betekenen op de tot nu toe voor het bedrijf niet erg succesvolle mobiele markt. Er zijn twee zaken die echter roet in het water kunnen gooien. Windows 8 RT is gemaakt voor de ARM-processor en op desktops en Intel/AMD-gebaseerde desktops draait een andere versie (Windows 8). Applicaties zijn hierdoor niet uitwisselbaar. De tweede vraag is of de moderne tabletbediening wel goed wordt geaccepteerd op desktops. Het mislukken hiervan zou ook de tablet-markt voor Microsoft nadelig kunnen beïnvloeden. Maar ik gun Microsoft dat het kan meeprofiteren van onze uitgaven aan “home-IT”.