De personal hotspot (2013)

Met een personal hotspot (tethering), een functie van onder meer iOS en Android, deelt u de mobiele dataverbinding van uw smartphone met andere apparaten. De smartphone wordt dus een datamodem voor de andere apparaten. U kunt een laptop of tablet verbinden met de smartphone via bijvoorbeeld een USB-kabel of draadloos via Bluetooth.

Tegenwoordig kan is de personal hotspot ook mogelijk voor WiFi-verbindingen. De devices communiceren via WiFi met de smartphone, die zorgdraagt voor de internetverbinding. Dit werkt zo gebruiksvriendelijke en eigenlijk best snel via een 3G-abo, als u alleen wat web sites bekijkt, mail leest of Facebook bekijkt. U vergeet zelfs dat het over een gedeelde dataverbinding op de smartphone werkt. Data roaming moet uiteraard zijn ingeschakeld als u de personal hotspot (of internet op uw smartphone) wenst te gebruiken in het buitenland. Uw provider heeft wellicht speciale abonnementsopties om datagebruik in het buitenland aan te bieden. Vodafone heeft een optie die u voor 2 euro per dag 20 minuten bellen, 20 sms’jes en 35MB data biedt. Handig, maar deze optie schakelt wel de Europese bescherming tegen de datalimiet uit.

Mar goed, op het moment dat de datalimiet bijna bereikt is, stuurt Vodafone een SMS’je als waarschuwing. Het ging mis, toen de Windows 7 laptop voor het eerst mee mocht doen in de mobiele iPhone hotspot…. Met Windows aan de macht loopt het anders af. SMS’jes worden om onverklaarbare reden niet meer verstuurd, dus u bent in de veronderstelling dat de datalimiet nog niet gehaald is. U weet dat ook zeker omdat u alleen even de mail hebt gecheckt. Alleen Windows update, Adobe update en Google Drive synchroniseert: en zo zit u niet snel aan 35 MB maar aan 200MB of meer, zonder dat u zich er bewust van bent. Kassa!