De Smartphone wordt de werkplek van 2011

Onderzoeksbureaus voorspellen de doorbraak van de smartphone  in 2011. Hoezo, doorbraak? Met 1,4 miljard verkochte smartphones in 2010 mogen  we toch wel spreken van een doorbraak die al achter de rug ligt? Nee, in 2011  breekt de smartphone door bij het “gewone” publiek. Mensen die niet op zoek  zijn naar een smartphone maar naar een gewone gsm, stappen toch over naar een smartphone.

Deze wordt net zo duur of goedkoop als een standaard mobieltje en veel van die kopers beseffen waarschijnlijk het verschil niet eens. De doorbraak zit hem in het feit dat we eind 2011 allemaal 24 uren per dag en zeven dagen per week online zijn. De Smartphone wordt in uren per dag gemeten, de meest gebruikte “werkplek”. Providers worden hier bang van en gaan internettoegang vanaf smartphones beperken of veel duurder maken. Nu is het vaak zo, dat je bij een smartphone abonnement onbeperkt mag internetten en dat dit effectief dus weliswaar trager maar wel goedkoper is dan een abonnement van de kabelprovider.  Kunnen we verder nog meer verwachten van de nieuwe generatie smartphone of abonnementen? Is er niet voldoende technologie in die paar vierkante centimeters van de smartphone gepropt? UMTS, Wi-Fi, Bluetooth, een USB-poort, een SIM-slot en eventueel een memory slot, twee cameralenzen om foto´s te maken en te filmen, een soms ingewikkeld besturingssysteem, een heel scala aan applicaties waaronder synchronisatie software …

Jawel, draadloze opladers breken door. Je dropt je smartphone op een matje en het wordt draadloos opgeladen. Hoewel de technologie niet nieuw is (je elektrische tandenborstel doet dit waarschijnlijk ook al draadloos) wordt het in de IT een revolutie in gebruikersgemak. Een nog grotere revolutie in de IT-wereld van Smartphones wordt NFC, Near Field Communication dat al een tijdje bestaat. NFC is een passieve communicatiemethodiek en werkt slechts tot een centimeter of tien van het andere apparaat vandaan. Smartphones krijgen NFC en gaan werken als betaalmiddel. Even met je mobieltje zwaaien voor een reclameposter in de stad is voldoende  om kaartjes voor een concert te bestellen. Simpelweg je smartphone naast je TV houden en de foto´s worden op TV getoond of de smartphone naast je laptop houden en de data wordt gesynchroniseerd. De smartphone wordt met NFC het token waarmee je jezelf  authentificeert en inlogt of zelfs deuren opent. De smartphone vervangt zo potentieel je OV-chipcard, je pin-/chippas, je credit card, je bibliotheekpasje, het pasje van de supermarkt en het tankstation én je token voor internetbankieren en je zakelijke VPN. Het klinkt waanzinnig hightech en zelfs een beetje spooky.