De TV als werkplek (2010)

Het gemiddelde huis zit volgestouwd met techniek. Smartphones, draadloze DECT-telefoons, een netbook, een e-reader, een Tom Tom navigator, enkele gewone mp3-spelers en een “echte” iPod, misschien een media server, een gameconsole, een Nintendo DS, enkele fotocamera´s en wellicht een filmcamera, een satellietontvanger/digitale (interactieve) ontvanger, een HD-TV, een harde schijf recorder en natuurlijk één of meer pc´s, een adsl/kabel-modem en een draadloze router. En waarschijnlijk hebt u nog wel iets wat op dit lijstje niet voorkomt? Misschien een babyfoon? Als het nu losse apparaten waren, dan was het probleem minder groot. Maar alles hangt aan elkaar. Uw gameconsole, uw Nintendo DS, computers en netbooks, uw smartphone, en misschien zelfs al uw printer, fotocamera en smartphone, hangen aan het draadloze netwerk. En alles wat niet draadloos verbonden is, kunt u met kabels op elkaar aansluiten en gegevens laten synchroniseren of handmatig uitwisselen. Tel voor de aardigheid eens het aantal aansluitkabels, verloopkabels en spanningsadapters, opladers, geheugenkaartjes en afstandsbedieningen dat u in huis hebt.

Nu komen de blu-ray speler en schrijver erbij, TV´s met directe internetverbinding en - als het Microsoft lukt - een home server die u bijvoorbeeld in de meterkast kunt plaatsen als centraal management en media apparaat. En net als u denkt alles gehad te hebben, is er de TV als werkplek. Met PConTV (alweer een kastje, met spanningsadapter en aansluitkabels) sluit u de PC aan het de TV. De TV wordt dus gebruikt als beeldscherm, een draadloos toetsenbord wordt gebruikt voor de bediening en (alweer) een speciale afstandsbediening gebruikt u als muis.

Voor veel eindgebruikers is al die techniek veel te ingewikkeld. Elke maand worden vele uren verspild met het configureren van apparaten, het vervangen en upgraden van stuurprogramma´s en firmware, het opsporen van vergeten wachtwoorden, het onderzoeken van niet functionerende synchronisaties tussen apparaten, het vinden van de juiste aansluitkabel, het doorzoeken van manuals om de onbegrijpelijke grafische interfaces en menu´s van die apparaten te doorgronden en zo kan ik nog wel even doorgaan. En het is geen leeftijdsprobleem, want of u nu 25, 45 of 65 bent, als u niet in de techniek en IT werkt of niet geïnteresseerd bent om manuals te lezen of de vele mogelijkheden van die technische snufjes te bestuderen, is er bij het gebruik van de apparaten meer ergernis dan plezier. Maar als u IT´er bent is de uitdaging aan huis net zo groot als op het werk.