Gratis bestaat niet (2014)

Cloud diensten en cloud Apps gebruiken we allemaal, zowel zakelijk als privé. Veel cloud diensten beginnen gratis, zeker in de opstartfase. Deze gebruikers dragen namelijk bij tot de ontwikkeling van de dienst omdat ze als gratis bèta tester optreden. Na vrijgave van de dienst of App blijft deze vaak gratis.

In de voorwaarden die u net als ik natuurlijk leest, staat vaak een clausule als “de gratis dienst voor is en blijft voor bestaande gebruikers altijd gratis”. Dat betekent dat de aanbieder ervoor kan kiezen een Pro of Business editie kan uitbrengen naast de gratis Lite versie. Het kan ook betekenen dat de aanbieder in-App aankopen voor extra functionaliteit of reclame toevoegt aan de gratis versie.

Maar helaas hebt u in de cloud op gratis diensten en Apps garantie nul. De zogenaamde voorwaarden zeggen niet zo veel, u hebt immers geen contract getekend noch betaald. Dit wordt deze maand duidelijk nu de gratis LogMeIn dienst wordt beëindigd. Ondanks de beloftes dat het altijd gratis blijft, houd dit nu na een jaar of tien op te bestaan. Als u nu inlogt, hebt u nog zeven dagen om te betalen en anders vervalt de dienst. LogMeIn is een service om op afstand PC’s te bedienen of gebruikers te ondersteunen. Voor sporadisch gebruik is dit erg handig, maar nu wil LogMeIn plotseling geld zien. Binnen de doelgroep van de gratis versie zullen er niet veel zijn die voor de dienst willen betalen. Deze actie levert LogMeIn dus geen geld op, alleen slechte publiciteit. Het zal ook de LogMeIn-fanclub - die de tool veel naamsbekendheid heeft opgeleverd en door veel beheerders wordt gebruikt - drastisch terug.

Er zijn namelijk heel veel alternatieven die wel (nog) gratis zijn. Bekend is bijvoorbeeld Teamviewer, gratis voor persoonlijk gebruik (als u met het gebruik geel geld verdiend). Maar ook de gratis Google Chrome Remote Desktop functioneert prima. Tot ziens LogMeIn! Moeten we ons nu druk maken om gratis diensten die betaaldiensten worden? Nee, uiteindelijk is geen enkel bedrijf een liefdadigheidsinstelling: iedereen wil geld vangen en zal proberen te overleven in de roerige markt. Elke gratis app of cloud dienst wordt uiteindelijk een dienst die u moet betalen of die rijkelijk voorzien wordt van reclame. We hoeven dit LogMeIn niet te verwijten, misschien zijn ze wel het meest vooruitstrevend in de wereld van “gratis” apps en diensten.