Microsoft heeft het lastig de bestaande desktop- en laptopgebruikers tevreden te houden en toch de vernieuwingen te introduceren die nodig zijn op smartphones en tablets. De grote vermeende fout is het pogen één besturingssysteem te maken voor alle type devices. Trendsetter Apple heeft de iPad een afwijkende GUI gegeven dan de Mac, dus dit was voor Microsoft ook goed mogelijk geweest.
Microsoft hoopt echter dat de “bekende” Windows-interface op de mobiele devices herkenbaar is en dat hierdoor geïnteresseerden Windows-powered devices gaan kopen. Productiviteit met multitasken Over het gevecht om het volwaardige startmenu op het bureaublad van Windows 8.1 terug te krijgen hebben we het vaker gehad. De Windows 8 tegelinterface is op de desktop en laptop niet zo geschikt voor power users die multitasken en productie leveren. Een desktopgebruiker wil geen tabletinterface gebruiken. Microsoft gaat Windows 9 weer helemaal richten op de desktop (en laptop). Geen startscherm meer dus op de desktop!
Windows 9 wordt misschien weer net Windows 7… Dat is een goede keuze, want hoewel de PC-markt slinkende is, blijft er een installed base van desktops en laptops die vervangen en onderhouden moet worden. Tablets en smartphones De markt voor tablets en zeker voor smartphones is echter vele malen groter geworden dan die voor desktops en laptops. Als ontwikkelaar van besturingssystemen kun je dus niet anders dan proberen mee te snoepen van markt. Toch zien we hier vooral Apple, Google, Samsung, Huwae en anderen en heeft Microsoft nauwelijks aandeel in de ontwikkelingen. De overname van Nokia heeft hier nog niet zo veel aan kunnen veranderen, terwijl de Lumia-modellen toch echte aanraders zijn.
Het besturingssysteem Windows 8.1 met de tegelbediening moet de situatie voor Microsoft verbeteren. De Surface We testen de Microsoft Surface tablet met Windows 8.1 RT. De eerste kennismaking met het device is positief. Het apparaat ligt goed in de hand, is licht en heeft aan de achterzijde een klepje waarmee je hem neer kunt zetten. Handig is de magnetische koppeling van de oplader, maar heeft Apple daar geen patent op? Ook handig is de uitklapbare standaard aan de achterzijde. De Surface heeft een USB-aansluiting, wat het handig maakt bestanden van en naar de Surface te transporteren of gemakkelijk een filmpje te bekijken. Optioneel is het mogelijk er een toetsenbordje bij aan te schaffen, maar daar hebben we van afgezien. Het jaren geleden bij de iPad aangeschafte toetsenbord ligt ongebruikt in de lade en functioneert overigens probleemloos met de Surface. Het scherm voelt wat stroef aan en de breedbeeldverhouding van het scherm is even wennen als je veel met een iPad doet. Ook de schermresolutie is tamelijk laag.
De Surface vertoont na een week of twee al gebruiksschade, de grijze lak aan de onderzijde vertoont krassen en een plekje waar de verf helemaal weg is. De devices zijn verder best aan elkaar gewaagd.
De Surface heeft voor- en nadelen en de iPad heeft dat ook. Micorosoft account (bijna) verplicht Toch kon in de test Windows 8.1 ons niet bekoren op de tablet. Als eerste is de verplicht account bij Microsoft die default gemaakt wordt om in te loggen en voor authenticatie naar OneDrive erg onhandig. Bovendien, werk je al met Google Drive, DropBox en dergelijke dan is dit een functie die je eigenlijk niet nodig hebt. Microsoft lift mee op de fast user switching technologie waarmee meerdere gebruikers na elkaar kunnen werken op de tablet (en PC) en elk een eigen account heeft. Dit is niet hoe de meeste gezinnen hun tablet gebruiken: die willen het hele gezin laten werken onder één identiteit. Het kost je net als op de Windows 8.1 PC even wat moeite om deze Microsoft-account te verwijderen en er een lokale account op te maken. Om in een gezin met twee kinderen vier Microsoft-accounts te maken lijkt onzinnig. Echter is voor de Windows Store wel één Microsoft-account verplicht, ook als je alleen maar gratis apps wilt installeren.
Net Windows Een meevaller, of tegenvaller, het is maar hoe je het bekijkt: de Surface is net een PC met Windows. Sterker nog, je ziet het vertrouwde opstartscherm en inlogscherm van Windows op je tablet. Tijdens de initiële installatie moet je de “Pc-naam” van de tablet opgeven. De Surface boot in circa 20 seconden. Dat is iets trager dan sommige moderne laptops, die booten dankzij SSD-ondersteuning in minder dan 15 seconden. Maar goed, normaal boot je niet maar schakel je hem wakker uit de slaapmode en dat is slechts een fractie van een seconde. Het is Windows, dat betekent dat je soms bij het booten (en als je ermee werkt) de Windows update ervaring meemaakt en moet wachten tot dat is afgerond. Inloggen is wat onhandig. De invulvelden van Windows zijn eigenlijk net te klein om met je vingers te selecteren. Je tikt er dus naast. Tik je raak, dan verschijnt het mooi ontworpen en goed bruikbare on-screen toetsenbord en kun je inloggen met je loginnaam en wachtwoord.
Vanaf de Modern UI (Metro) start je de voorgeïnstalleerde apps. De meegeleverde apps zijn handig, maar je zoekt in Windows Store tevergeefs naar veel bekende apps die voor de andere platforms (iOS en Android) wel bestaan. De meeste Apps voor de Nederlandse banken ontbreken, Apps van sportverenigingen zijn er niet en CandyCrush kun je niet spelen. En daar is…. het bureaublad Helaas zijn verschillende apps geen apps maar applicaties. Dat wil zeggen, ze draaien niet als app (op het volledige of een deel van het scherm) maar het zijn applicaties die op het aloude bureaublad worden getoond. Met de (beperkte) startknop, de taakbalk, de prullenbak en “Mijn PC” (als je dat wilt). En dat op je tablet. Zo wordt Office 2013 RT meegeleverd met de Surface, maar elke Office app is een applicatie op het bureaublad. De menu’s zijn erg uitgebreid met alle mogelijkheden die je wenst, maar zeer lastig te bedienen, want je mist de muis en de knopjes en menu’s zijn veel te klein. Ook het Configuratiescherm draait op het bureaublad en is niet eenvoudig aan te passen. Je hebt zelfs toegang tot de opdrachtregel van Windows. Omdat het een open systeem is, moet je er antivirus software op gebruiken, Microsoft levert uiteraard Windows Defender mee. Ook Windows firewall is ingeschakeld. Het PC-gevoel van de tablet is te hoog. Nog een andere misser is op de Surface, is dat het voorzien is van Windows 8.1 RT, een speciale Windows gecompileerd voor de NVidia Tegra-processor die in het device zit. Het gevolg is dat ondanks het te hoge Windows-gevoel van het apparaat, geen enkele reguliere Windows-applicatie functioneert.
Conclusie Een tablet gebruik je veelal thuis, samen met je gezin. Je gebruikt apps, internet, luistert naar muziek en bekijkt films enzovoort. De Surface voldoet hier in principe prima voor. Echter is Windows 8.1 op de tablet erg onhandig te bedienen met name door de Windows-historie (en tools) en mensen met weinig computerkennis, komen als snel terecht op plekken waar ze niet thuis horen en niet meer uit komen. De incompatibiliteit met het Intel-platform is een misser. De grotere broers, de Surface Pro-modellen, draaien de reguliere Windows 8.1 en die devices zijn handig in te zetten als laptopvervanger door compatibiliteit voor alle applicaties (en apps). De dualiteit van het bureaublad en de Metro-tegel-interface maakt het device dan geschikt als zakelijk convertable (laptop/tablet) of zelfs als desktopvervanger met een extra beeldscherm, muis en toetsenbord. Als pure tablet heeft Windows 8.1 als besturingssysteem niet de voorkeur. Wat is jou mening? Reageer gerust naar marcel@eversa.nl