Multimedia-access & Philips (mei 2005)

Toegang is niet alleen het toverwoord bij Citrix. Vele andere fabrikanten houden zich hier intensief mee bezig en ontwikkelen producten die toegang eenvoudiger en sneller mogelijk moeten maken. Door sterke groei van breedband in woonhuizen, wordt toegang vanuit thuis mogelijk. Toegang tot uw bedrijfsnetwerk wordt sneller, doordat analoge modemlijnen en ISDN-verbindingen niet langer de beperking vormen.

Eindelijk is er een relatief snelle verbinding die de irritatie van het werken met bandbreedte-intensieve client/server-toepassingen als Lotus Notes wegneemt. Server-based computing toegang tot uw bedrijfsnetwerk wordt door breedband zelfs bijna even snel als zou u fysiek aangesloten zijn op het bedrijfsnetwerk. Het maakt hierbij voor de snelheid ook niets meer uit of u wel of geen Citrix heeft toegevoegd aan uw ICT-infrastructuur: ook de standaard Microsoft Terminal Server mogelijkheden presteren uitstekend. Als we in de toekomst een nog snellere breedband thuis ter beschikking krijgen (10Mbit en zelfs 100Mbit) is server-based computing zelfs niet langer noodzakelijk om op afstand te werken met zware toepassingen. Uiteraard gelden nog steeds de vele andere voordelen van server-based computing net zoals die op het LAN spelen (zie het themaboek 'Van server-based computing naar access infrastructure'). Naast breedband speelt het draadloze netwerk thuis een belangrijke rol om toegang flexibeler mogelijk te maken.

Koppelt u immers een draadloze router aan uw breedbandverbinding, dan bent u in staat met identieke prestaties op afstand bij uw bedrijf te werken, met een notebook vanaf elke locatie in huis en tuin. Draadloze breedbandrouters zijn te koop vanaf enkele tientjes. Uiteraard dient u hierbij wel rekening te houden met de beperkingen van de draadloze standaarden, zoals muren, stoorzenders zoals magnetrons en de afstand tot het draadloze access point.

De combinatie breedband en Wi-Fi draadloze netwerken moet echter een aanvullende toegangsmogelijkheden gaan bieden, die vooral jongeren en geïnteresseerden in audio, video en digitale fotografie nu al zal aanspreken. Naast bedrijfstoegang is thuistoegang in opkomst. Hierbij is niet toegang van elke lokatie tot de thuis-PC het innovatieve (want dat kan al langer) maar toegang in huis vanaf TV en audioinstallatie tot multimedia op cd, dvd, pc en Internet. Wat hiervoor nodig is, is een kastje dat aan de ene zijde wordt aangesloten op de hifi-installatie en/of op de TV en dat aan de andere zijde een Wi-Fi draadloos netwerk ondersteunt. Het draadloze netwerk haalt muziek op en brengt dit ten gehore op de audio-installatie of haalt video op en toont dit op uw TV. Deze multimedia-bestanden kunnen direct vanaf Internet komen als u een een draadloze breedband router gebruikt of kunnen van elke PC met een draadloze verbinding in huis worden opgehaald. Niet alleen Microsoft wil graag deze markt in handen krijgen met Windows XP Media Center Edition onder het motto 'connected home', ook fabrikanten van draadloze access points en routers komen op de markt met draadloze Internet-gekoppelde 'entertainment' systemen. Ons eigen Philips heeft zelfs en hele reeks consumenten producten ontwikkeld met als thema de 'connected planet' onder de naam Streamium, om dit mogelijk te maken.

Philips heeft een compleet entertainmentsysteem aanschaffen met dvd-wisselaar, een audioset of een TV, allemaal standaard voorzien van Wi-Fi en Internet-ondersteuning. Om uw bestaande audioset of TV aan te kunnen sluiten op uw draadloze netwerk en Internet, biedt Philips speciale kastjes. Uw audioinstallatie of TV is dan in staat draadloos foto's, films en muziek online af te spelen vanaf speciale sites die 'content' aanbieden. Als u PC's van draadloze adapter voorziet en een kleine toepassing die multimediabestanden inventariseert en daarna als multimediaserver aanbiedt, kunnen de Philips apparaten al uw mp3's, divx-films en verschillende andere formaten bestanden en digitale foto's afspelen. Een soortgelijk en compatibel programmaatje wordt door Microsoft overigens aangeboden binnen de Windows Update service als aanvulling op Service Pack 2 voor Windows XP en heet Windows Media Connect. Als u dit installeert is het afzonderlijke programma van Philips niet langer nodig en functioneert uw PC vanzelf als multimedia-server. Om al deze Wi-Fi apparaten te bedienen heeft Philips een Wi-Fi afstandsbediening ontwikkeld. Deze is niet alleen in staat als universele infrarode afstandsbediening gebruikt te worden, maar met het kleurenschermpje kunt u draadloos mp3's selecteren op uw multimedia-server en deze afspelen op uw hifi-set of kunt u filmtrailers op Internet selecteren en die afspelen op uw TV. De afstandbediening zelf heeft ook Internettoegang om bijvoorbeeld de TV-gids te tonen of om als mp3-speler te fungeren. Philips biedt u toegang tot muziek, video en foto's anywhere, anytime, anyhow. Klinkt dit bekend?

De draadloze apparaten in huis vinden er herkennen elkaar doordat ze gebruik maken van de uPnP-standaard. Toch ontstaat met al deze Wi-Fi apparaten in huis waaronder een draadloze breedbandrouter, PC's die als multimediaserver functioneren, draadloze adapters en stuurprogramma's, apparaten met Wi-Fi en Internetsoftware in de firmware een complete ICT-infrastructuur. Omdat de apparatuur voor de consumentenmarkt bedoeld is, zorgt Philips voor zoveel mogelijk Sense en Simplicity voor de klant: eenvoud waar mogelijk, een help desk, een forum, een (te betalen) installatiedienst, beheer en troubleshooting op afstand en dergelijke.

Over vijf jaren zullen veel huizen voorzien zijn van breedband, een draadloos netwerk en huishoudelijke apparatuur voorzien van een draadloze Internetverbinding. Dat dit niet beperkt zal blijven tot TV en audio is wel duidelijk. De wekkerradio, de magnetron, de wasmachine en de oven maken een goede kans om zelfstandig te mogen surfen. Toegang in optima forma: de meeste apparaten in huis praten draadloos met Internet en fabrikanten hebben voor beheer online toegang tot deze apparaten via Internet.