Netbook als werkplek (2010)

Netbooks zijn zakelijk bekeken ondingen. Te kleine schermen, te trage processor, te slechte graphics, te weinig schijfruimte. Maar het belangrijkste: ze zijn onbeheerbaar (ook door het vaak afwijkende besturingssysteem) en ze zijn nauwelijks in staat anti-virussoftware te draaien en ondersteunen niet de meeste zakelijke toegangsoplossingen.  De meeste netbooks worden dan ook verkocht voor de thuismarkt. Velen komen er uiteindelijk van terug omdat ze door de relatief lage prijs erin getrapt zijn, maar ook de nadelen ervan beginnen te ervaren. Netbooks zijn vaak extra systeempjes naast de al bestaande laptop of desktop, als tweede systeem dus. Ze worden al een tijdje "gratis" aangeboden als je bepaalde telecomabonnementen afneemt.

Netbooks zijn thuiswerkplekken voor de "cloud": online applicaties gebruiken gaat er heel redelijk mee (hoewel er netbooks zijn waarmee ook dat onmogelijk is doordat ze een niet-Intel compatibele processor en Linux draaien waardoor de meeste plug-in´s voor de browser het niet doen). Een briefje tikken met OpenOffice gaat uiteraard ook prima, maar printen naar je netwerkprinter thuis is soms al wat ingewikkelder.

U merkt, ik ben helemaal geen voorstander van netbooks. Ik verwacht zelf dat de netbook vroegtijdig aan zijn einde komt en wordt vervangen door aan de ene kant volwaardige goedkopere en dunne laptops die de genoemde problemen niet kennen. Ze zijn dan ook zakelijk te gebruiken omdat ze beter beheerd of gecontroleerd kunnen worden. Aan de andere kant verwacht ik apparaten die dichter bij de smartphone liggen, de eerste smartbook is al aangekondigd. Dit zijn dan eerder telefoons met besturingssystemen en functies die we ook op telefoons zien.

Bedrijven die hun netwerk dusdanig hebben ingericht dat toepassingen op het netwerk draaien (op een terminal server, XenApp farm, webgebaseerd of een enkeling wellicht met een VDI-oplossing) zouden netbooks zakelijk kunnen toestaan. Immers zijn alle zakelijke toepassingen te gebruiken mits er een RDC of ICA client op de netbook aanwezig is of geinstalleerd wordt. In dit Bring Your Own Computer model maakt de fysieke werkplek immers niet zo heel veel uit. Uiteraard moet er op het netwerk wel aan enige policies worden voldaan en is end-point-security verplicht. Alleen in dit zakelijke model zou het gebruik van de prive netbook zakelijk mogelijk zijn.