Nieuwe namen, nieuwe kansen (2008)

Voor beheerders is het grootste nadeel van Citrix, dat het bijna onmogelijk is namen en versies te volgen. Citrix heeft een reputatie opgebouwd om minstens elk jaar een paar productnamen te veranderen, een onderdeel gedeeltelijk te bundelen of een product op te laten gaan in een ander product. De naamsverandering van Presentation Server naar XenApp is niet de enige: zo heet de Citrix Presentation Server Console - die de laatste jaren ook al enkele malen van naam is veranderd - nu XenApp Advanced Configuration. Deze beheertool wordt geen “console” meer genoemd omdat de meeste functies al verplaatst waren naar de Access Management Console. 

 

De documentatie die voorheen in het Document Center te vinden was, is nu tevens beschikbaar als online Windows helpbestand, de XenApp Document Library genoemd. De XML Service wordt vanaf nu XML Broker genoemd.

 

De meest onhandige naamsverandering is die van de ICA client.

Citrix is in 2008 gestart met de term App Receiver. Dit is een client die u dient te installeren op de werkplekken en die in staat is toepassingen te ontvangen vanaf central e servers. De App Receiver wordt opgebouwd met een serie plug-in’s, en afhankelijk van de situatie zorgen deze plug-in’s voor het correct afhandelen van het type toepassing. Helaas is de App Receiver op dit moment vapourware en bestaat deze niet. De plug-in’s bestaan wel, want dat zijn de aloude bekende clients van Citrix.

 

Server-based computing heet nu server-side applicatie virtualisatie. Om dit concept te gebruiken is een client op de werkplek nodig. Voor Microsoft terminal server is dat de Remote Desktop Client (RDC) die gebruik maakt van het RDP-protocol en voor Citrix XenApp is dat de ICA-client. De actuele ICA-client in XenApp 5.0 is versie 11.0 (oktober 2008). Deze is van naam veranderd en wordt nu officieel de Citrix XenApp Plugin for Hosted Apps genoemd. Deze Plug-in bestaat uit drie componenten. De eerste heet  Citrix XenApp (voorheen de Program Neighbordhood Agent) en is de primaire client en vervangt de Program Neighborhood als primaire client). De naam “Citrix XenApp, component van Citrix XenApp Plugin for Hosted Apps” is niet echt slim gekozen. De totale naam is veel te lang, de naam van de component zelf is gelijk aan het hoofdproduct (Citrix XenApp) en eigenlijk onbreekt de term plug-in in de naam. De tweede component van de Citrix XenApp Plugin for Hosted Apps is de Citrix XenApp Web Plugin, voorheen de Web client genoemd. Deze client is een plug-in voor de browser die het mogelijk maakt centrale XenApp-toepassingen te draaien in de browser of gestart vanuit de browser. Ook nu is de naam verwarrend, omdat de App Receiver plug-in in de praktijk een browser plug-in is. De derde component van de Citrix XenApp Plugin for Hosted Apps is Program Neighborhood. De is de ICA-client met de gebruikersinterface om handmatig sessies en gepubliceerde toepassingen te configureren. Deze component is niet van naam veranderd.