Open source? (2014)

Waarom kiezen organisaties niet massaal voor open source? Open source is immers gratis, je hebt volledige inzage in de code, je streeft er een goed doel mee na en de kwaliteit en functionaliteit van de vele applicaties is prima en er is veel minder snel een vendor lock-in.

Voor bijna elk commercieel pakket is wel een vergelijkbare open source applicatie te vinden, doen dus. Toch wordt open source lang niet zo snel opgepakt als de open source-aanhangers dat zouden willen. Kijk maar eens naar Linux op de desktop, dat heeft na 20 jaren sinds de eerste Linux-kernel nog maar een bijna verwaarloosbaar marktaandeel van 1 à 2 procent. 90 procent van de desktops en laptops draait Windows.

Microsoft Office steekt nog steeds met kop en schouders boven de open source-alternatieven uit, ook qua functionaliteit en integratiemogelijkheden. Windows en Office zijn defacto standaarden, waar leerlingen op school zelfs al vroeg mee te maken krijgen (op school kost een licentie bijna niets, slim van Microsoft). Bedrijven denken dat commerciële software beter en langer ondersteund wordt en meer garantie biedt voor de lange-termijn. Vaak blijkt dit inderdaad het geval te zijn. We kunnen immers wel mopperen op Microsoft dat de ondersteuning voor Windows XP af is gelopen, maar die ondersteuning heeft wel bijna 13 jaar stand gehouden.

Overstappen naar open source is bovendien niet gemakkelijk door incompatibiliteit in bediening, bestandsformaten en functionaliteit. De open source-wereld is sneller en vluchtiger en je zult er ook sneller moeten overstappen naar nieuwe versies, wil je profiteren van community-support. Bugs worden snel hersteld, maar alleen als je geluk hebt. Natuurlijk zijn er solution providers die open source-producten ondersteunen. Het is immers toch anders als je een commercieel bedrijf kunt bellen die meteen met een probleem aan de slag gaat, ook al kost dat geld. Er zijn veel bedrijven in Nederland die leven van de ondersteuning van gratis en open source software. Maar het voelt voor bedrijven blijkbaar beter commerciële software (closed source) te gebruiken. Blijven we daarom liever betalen voor bedrijfseigen software met support dan voor de support op gratis open source software?