Raspberry Pi voor het serieuze werk (mei 2016)

De Raspberry Pi is ontwikkeld voor de (Engelse) educatieve markt om jongeren vanaf een jaar of 10 te leren computeren, net zoals de oudere generatie dit deed met Commodore, Atari en andere thuiscomputers. Nu blijkt echter dat het single board-computertje van ongeveer 40 euro, na vier jaar wereldwijd populair is en dat lang niet meer alleen de oorspronkelijke doelgroep in het oorspronkelijke land wordt aangesproken.  De zakelijke markt springt er boven op.

Maatwerk hardware

Deze trend is al jaren geleden begonnen: de Raspberry Pi is misschien nog wel meer door volwassenen gebruikt om te knutselen dan door kinderen. Maar nu begint ook het bedrijfsleven ze meer en meer te gebruiken. Want voor elke toepassing die je ervoor bedenkt en die een internetverbinding vereist, heb je een Internet-of-Things device gemaakt. Of het nu een robot, een domotica-oplossing of een smart-aquarium maakt. De Raspberry Foundation speelt hierop in met maatwerk boards: je kunt een Raspberry Pi printplaat laten maken die specifiek aan je eisen voldoet, qua maten, maar ook qua configuratie en specificaties, met name natuurlijk beschikbare poorten, communicatiemogelijkheden, geheugen en dergelijke. Het op maat gemaakte device moet liefst wel compatibel blijven met de standaard Raspberry Pi’s. Verplicht is dat natuurlijk niet, maar is het dan nog een Raspberry Pi? Ken je als IT’er de Raspberry Pi niet, een gratis Nederlandse beginnershandleiding (in de maak) download je op www.raspi.pro.

Microsoft doet mee

Een ander feit waaruit het professionaliseren van de Raspberry Pi als IoT-device blijkt, is dat er embedded besturingssystemen komen, speciaal bedoeld voor IoT-ontwikkelaars. Als eerste stelde Microsoft Windows 10 IoT Core gratis voor de Raspberry Pi beschikbaar. Niet exclusief, want Windows 10 IoT Core is er ook voor het MinnowBoard MAX en het DragonBoard 401c (zie https://developer.microsoft.com/en-us/windows/iot). Windows 10 IoT Core heeft na het booten van de Raspberry Pi geen grafische interface. De bedoeling is dat je hem op afstand via het netwerk programmeert met behulp van een remote PowerShell. Wil je na het maken van je IoT-oplossing Windows 10 IoT commercieel inzetten, dan kun je bij Microsoft een commercialiseringstraject doorlopen (dan zal het niet meer gratis zijn, zie https://www.windowsforiotdevices.com).

Deze zomer komt Microsoft zelfs met een eigen set: de SEEED Windows IoT Core Grove Kit.  SEEED heeft al kits voor de Intel Edison samengesteld. Naast een Raspberry Pi 3 Model B zit er alles in om met allerlei sensoren een bruikbare IoT-device te ontwikkelen en programmeren, zonder te hoeven solderen. Niet elke open source-fan is gelukkig met deze commerciële ontwikkelingen, want de Raspberry Pi en Linux staan bijna synoniem met open source. Dankzij Windows 10 IoT Core ontstaat er een een heel parallel circuit van Raspberry-projecten, op een niet-open source besturingssysteem.

Ubuntu

Maar het kan wel met open source. Ubuntu timmert hard aan de weg, met Snappy Ubuntu Core. Net als bij Windows 10 IoT Core heeft dit besturingssysteem van Ubuntu geen grafische interface. Je werkt erop met een aangesloten toetsenbord of misschien nog handiger via het netwerk met ssh. Ook Ubuntu gokt niet op één paard, want Snappy Ubuntu Core is ook beschikbaar voor Intel NUC en de Samsung ARTIK 5 en 10. Maar Ubuntu pakt het groter aan: je draait Ubuntu Core ook in de cloud (bij Microsoft, Google en Amazon), op Intel x64 processoren en op KVM als virtual machine.

Koelkast en wasmachine

De IoT-ontwikkelingen met single-board computers en controllers versneld het aantal devices dat aan het internet hangt. Koelkasten, wasmachines, aquariums, lampen, strijkijzers, grasmaaiers: alles kan in de toekomst deel uitmaken van IoT. Wat heb je liever? Dat ze Windows 10 draaien of Ubuntu Linux?