Transparantie van verzekeringen (juli 2016)

In Nederland zijn grote groepen gezinnen oververzekerd en andere groepen onderverzekerd. Zijn we überhaupt wel goed verzekerd? De verzekeringsbranche is een warboel, met veel aanbieders van veel producten, er zijn er te veel met kleine lettertjes. Zelfs als je de kleine lettertjes hebt gelezen, kom je op het moment suprême voor verrassingen te staan.

Toen onlangs en boom van de Gemeente omwaaide door jarenlang geen onderhoud te plegen en de tuin en stoep beschadigde bij ons en de buren, konden we deze 500 euro schade gewoon verhalen bij de Gemeente volgens de medewerker groenvoorziening. Maar helaas, de verzekeringsmaatschappij van de Gemeente betaalt niet uit omdat de Gemeente volgens de juristen geen nalatigheid te verwijten valt. De eigen inboedel- en woonhuisverzekering blijkt geen schade aan de tuin te vergoeden... Tijdens de vakantie is er schade ontstaan aan het keukenblad (vervanging circa 1.500 euro).  Erg vervelend, maar daar ben je voor verzekerd. Nee dus, de aansprakelijkheidsverzekering sluit de inboedel van gehuurde vakantiewoningen in het buitenland uit. De eigen inboedelverzekering dekt geen geleende spullen. De doorlopende reisverzekering denkt geen inboedels in buitenlandse woningen.

Eigenlijk zou je elk jaar je verzekeringen eens onder het vergrootglas moeten leggen. Dat doe je zakelijk immers ook? Nee, bij het MKB en kleinere bedrijven is er helaas ook weinig aandacht voor verzekeringen, door de dagelijkse drukte en hectiek, en het is zeker geen onderwerp wat je jaarlijks eens bekijkt en bijstuurt. Je adviseur is betrouwbaar en regelt het immers prima? Toch is er zeer veel te winnen door goed te kijken wat je verzekert, hoe je het verzekert en wat er gedekt is. Wist je bijvoorbeeld dat de inboedelverzekering (thuis maar ook voor bedrijfsmiddelen) uitgaat van een (vaak geheime) afschrijvingstermijn? Als er schade is, wordt deze door een expert vastgesteld. Hierbij wordt bij bepaalde ouderdom slechts de restwaarde vergoed. Stel je vijf gestolen pc’s (samen nieuwprijs 5.000 euro) zijn twee jaar oud en worden volledig gedekt door de verzekering. De verzekeraar die een afschrijvingstermijn van 5 jaar hanteert, betaalt dan 3.000 euro uit. Maar de verzekeraar die een afschrijvingstermijn van 3 jaar hanteert, betaalt 1.660 euro uit. De tweede verzekeraar heeft wellicht een lagere premie, maar is goedkoop dan duurkoop? Bestudeer eens goed je zakelijke én privé verzekeringen, zo transparant als ze zouden moeten zijn, zijn ze nog lang niet!