Wordt Citrix overgenomen? (2007)

Citrix heeft het laatste jaar flink wat overnames gedaan. De meest opmerkelijke is natuurlijk XenSource. Analisten van Springboard Research (met het hoofdkantoor in India en Pakistan en kantoren in onder meer Japan en de VS) voorspellen nu dat in 2008 Citrix zelf overnamecandidaat is. Drijvende technologie achter deze overname zijn volgens de analist Citrix XenSource en collaborating software (Citrix Online). Microsoft wordt genoemd als mogelijk overnamepartner. Deze voorspelling wordt overgenomen in publicaties van Network World, CIO, Network Computing, Computerworld, Webwereld en diverse anderen. Hiermee is het gerucht dus meteen al breed in de wereld gezet. Ook SWsoft (Parallels per januari) en Virtual Iron worden door Springboard Research genoemd als bedrijven met een grote kans om overgenomen te worden.

Er wordt al vaker over gespeculeerd dat Microsoft Citrix overneemt. Toch lijkt dit niet voor de hand liggend. Citrix brengt geld in het laatje van Microsoft en werkt op allerlei vlakken intensief samen. Het is zeker zo dat verschillende producten direct concurreren, maar beide bedrijven weten dit marketingtechnisch steeds dusdanig te positioneren dat de producten elkaar aanvullen. De concurrentie zien we in producten als Microsoft Hyper-V versus Citrix XenSource, Microsoft Windows Server 2008 terminal server versus Citrix Presentation Server 4.5 of bijvoorbeeld Microsoft Application Virtualization (Softgrid) versus Citrix Application Streaming (als onderdeel van Presentation Server). Aan alles is te merken dat Microsoft bedrijven als Citrix (maar ook bijvoorbeeld Apple) veel liever als zelfstandig bedrijf en partner ziet.

Maar in deze tijden van onverwachte overnames is niets onmogelijk. Stel je voor dat Google interesse heeft in Citrix, of andersom (los van het feit dat dit financieel onmogelijk zal blijken), dat zou een enorme schokgolf in het IT-landschap teweeg brengen. Als Citrix overgenomen wordt, lijkt het logischer dat dit door een bedrijf gebeurt dat zelf een goede Microsoft partner is, zoals HP.

Of het in 2008 zover komt, ik denk het niet.